Rusi na SB UN: Projekat Republike Kosovo očigledno propada

Ruski i kineski ambasador na sednici SB UN bili su za zadržavanje misije Unimka, dok su predstavnici Francuske, Velike Britanije i SAD bili za ukidanje.

Izvor: Tanjug

Utorak, 14.11.2017.

20:04

Rusi na SB UN: Projekat Republike Kosovo očigledno propada
Foto: GettyImages

Ambasador Rusije pri UN Vasilij Nebenzja rekao je da se Moskva ne slaže sa "veoma optimističnim procenama" kosovske ambasadorke u SAD Vljore Čitaku.

Kako je naveo, dijalog između Beograd i Prištine je u zastoju.

Nebenzja je upozorio da događaji na Kosovu prete da uruše ceo sistem regionalne stabilnosti.

Takođe je optužio Prištinu za "sabotiranje" sprovođenja sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština.

"Projekat Republika Kosova očigledno propada", rekao je ambasador Rusije.

Istovremeno je ukazao na pitanje tranzicije kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku Kosova što je, naglasio je, u suprotnosti sa Rezolucijom 1244, prema kojoj je KFOR jedina oružana snaga na Kosovu.

Ruski ambasador ukazao na problem islamskog radikalizma i terorizama na Kosovu.

Kina poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i razume njenu zabrinutost po pitanju Kosova, rekao je predstavnik te zemlje pri UN i naglasio da je za Peking rezolucija 1244 pravna osnova za rešavanje tog pitanja.

On je pozvao SB UN da zadrži pažnju na Kosovu. Istakao je da Kina podržava mandat UNMIK u postojećem formatu i pozvao strane u procesu rešavanja kosovske krize da se uzdrže od zapaljive retorike.

Ambasador Bolivije istakao je da ta zemlja poštuje teritorijalni integritet Srbije, kao i rad UNMIK-a u skladu sa Rezolucijom 1244.

Bolivija, kako je dodao, pohvaljuje inijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića o unutrašnjem dijalogu o Kosovu.

Ambasador Egipta rekao je da je za Kairo dijalog najpogodniji način za rešavanje otvorenih pitanja. Zamenica ambasadorke SAD pri UN Mišel Sison ponovo je pozvala na smanjenje misije UNMIK-a i proređivanje dinamike održavanja sednica o Kosovu.

"Unmik je odavno ispunio svoj mandat na Kosovu, nema sumnje da je Misija tokom pomogla da Kosovo izgradi demokratske institucije. UN treba da bude ponosna na dostignuće i tu uspešnu priču", rekla je predstavnica SAD.

Ipak, dodala je ona, sada je vreme za tranziciju Misije i primenu resursa UN na kritičnija pitanja.

SAD su takođe pozvale SB UN da se proredi izveštaj generalnog sekretara UN o Kosovu sa tri na šest meseci.

Sison je pozitivno ocenila nedavno održane lokalne izbore na Kosovu, kao i primenu dogovora Beograda i Prištine o pravosuđu.

Ona je ponovila da SAD podržavamo potpuno učlanjenje Kosova u međunarodnim zajednici u UN i Interpol i pozivala one zemlje koje nisu priznale Kosova da to učine.

Inicijativi o proređivanju sednica SB UN o Kosovu podržao je i predstavnik Švedske.

"Na Kosovu nema potrebe za mirovnom misijom", rekla je i predstavnica Francuske.

Budućnost Kosova, dodala je, zavisi od dijaloga između Beograda i Prištine, uz posredstvo EU.

Istovremeno je pozdravila inicijativu sprkog predsednika Aleksandra Vučića o pokretanju unutašnjeg dijaloga o Kosovu, kao i integraciju sprskih sudija i tužilaca u pravosudni sistem Kosova.

"Da bi Kosovo gledalo ka budućnosti mora da se suoči sa prošlošću", poručio je britanski ambasador u UN Majkl Rajkroft.

Ali, kako je naglasio, kao što Kosovo mora da se suoči sa prošlošću, tako mora i UNMIK mora da se suoči sa činjenicima.

"UN mora da prizna da Kosovo nije ista država kao kada je stigao UNMIK", smatra Rajkroft i dodao da je vreme da UNMIK radi manje, a ne više.

On je ponovio da se Velika Britanija zalaže da se sednice SB UN o Kosovu održavaju ređe.

Ukrajinski ambasador rekao je da je potrebno je nastaviti razgovore o tome kakva bi trebalo da bude uloga UNMIK u sadašnjim okolnostima i kakve su akcije SB UN potrebne da bi se nastavio politički dijalog i izgradilo poverenje između zajednica.

On je dodao da Ukrajina podržava razmatranje opcija za smanjenje misije UN na Kosovu.

On je ocenio da je došlo do napretka u normalizaciji odnosa između BG i Priština.

Ambasador Italije koja je ovog meseca predsedavajuća SB UN, Sebastijano Kardi rekao je da je ta zemlja spremna da razgovara o prilagođavanju mandata aktuelnoj situaciji i u dogovoru sa svim faktorima, kao i da je otvorena za promenu dinamike izveštavanja UN o situaciji na Kosovu.

On je rekao da Italija podržava dijalog Beograda i Prištine na predsedničkom nivou i poziva obe strane da iskoriste ovu priliku za normalizaciju odnosa.

Takođe je rekao da Italija pozdravlja inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića o pokretanju unutrašnjeg dijaloga o Kosovu

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: