Suđenje za Srebrenicu formalno krenulo ispočetka

Beograd -- U Odeljenju za ratne zločine Višeg suda u Beogradu formalno je krenulo ispočetka suđenje optuženima za ratni zločin u selu Kravice kod Srebrenice.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

Suđenje je bilo u prekidu više meseci.

Iako je tužilaštvo za ratne zločine tražilo da se suđenje nastavi tamo gde je prekinuto pre odbacivanja optužnice zbog formalnih nedostataka, u junu ove godine, sudsko veće je to odbilo, pa je na suđenju danas pročitana optužnica.

Ovaj proces je danas nastavljen nakon višemesečne pauze, jer je bio obustavljen u junu zbog formalnih nedostataka u optužnici, odnosno jer je nije podneo ovlašćeni tužilac za ratne zločine.

Nedostaci su otklonjeni, ali je sud odlučio da glavni pretres krene ispočetka u skladu sa nalozima Apelacionog suda.

Optužnica u ovom slučaju tereti osmoricu pripadnika Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske Nedeljka Milidragovića, Aleksu Golijanina, Milivoja Batinića, Aleksandra Dačevića, Boru Miletića, Jovana Petrovića, Dragomira Parovića i Vidosava Vasića.

Njima je krajem 2016. godine prvi put počelo suđenje, a svi optuženi se brane sa slobode.

Na teret im se stavlja krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu, zbog sumnje da su u hangaru "Kravice" kod Srebrenice 14. jula 1995. godine ubili 1.313 muslimana.

Na početku suđenja su negirali navode optužnice.

Ratni zločini

strana 1 od 1387 idi na stranu