Šta je Izetbegović tačno rekao o priznanju Kosova VIDEO

Izjava bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića Dojče veleu da se nada da će BiH priznati Kosovo izazvala je burne reakcije.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 14.11.2017.

11:04

Šta je Izetbegović tačno rekao o priznanju Kosova VIDEO
Foto: Tanjug, arhiva

Agencija Tanjug danas je objavila video-snimak intervjua u kojem se jasno čuje šta je tačno Izetbegović rekao o priznavanju nezavisnosti Kosova.

Tanjug je u ponedeljak preneo da je Izetbegović za Dojče vele rekao:

"Što se mene tiče, Kosovo je dosad trebalo da bude priznato. Sad će se naljutiti naše kolege, a naši pokušaji da se to dogodi samo su doneli probleme unutar BiH, a nisu pomogli Kosovu", rekao je Izetbegović u intervjuu za Dojče vele.

Taj svoj politički stav Izetbegović dodatno objašnjava rečima da je upravo on taj "generator koji gura i uporno traži rešenje tehničkih pitanja sa Prištinom, jer, kako je rekao, BiH ekonomski trpi zbog toga".

Na direktno pitanje hoće li BiH u nekom trenutku priznati kosovsku nezavisnost, Tanjug je Izetbegovićev odgovor preneo sa: "Da".

Savetnik bošnjačkog člana Predsedništva BiH s pravom ukazuje da je Izetbegovićev odgovor, precizno, bio: "Nadam se da da", navodi Tanjug.

Jasno je da bez saglasnosti ostala dva člana Predsedništva BiH, posebno bez srpskog člana Predsedništva BiH, zvanično Sarajevo tu odluku ne može da donese, što potvrđuje i Izetbegović, u istom intervjuu, rekavši:

"Ukoliko se srpski predstavnici u BiH tome i svemu drugome suprotstave, odluke nema".

Iz Tanjuga ističu da "odgovor Izetbegovića na pitanje da li će BiH priznati Kosovo - "nadam se" - jeste neprecizno prenet sa "da", ali je njegov politički stav po tom pitanju Tanjug verno preneo, što je sasvim jasno iz njegove izjave da je Bosna i Hercegovina i dosad trebalo da prizna Kosovo".

Izjava bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića da se nada da će BiH priznati Kosovo je opasna provokacija, kaže Vilijam Montgomeri. Bivši ambasador SAD u Beogradu dodaje da se nada da će međunarodna zajednica snažno reagovati i osuditi tu izjavu.

Pročitajte još:

Đurić: Izjava Izetbegovića šokantna i skandalozna

"Izjavom o Kosovu pokazao šta želi, oseća i misli"

"Izetbegović nije dorastao situaciji, zarobljen u ratu"

Stefanović: Teško ćemo nastaviti kao da ništa nije bilo...

"Iza Izetbegovićeve izjave stoje SAD"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: