Protest u Kosjeriću: "Nećemo smeće iz EU i kancere" VIDEO

Više od 1.000 građana Kosjerića protestovalo je protiv izgradnje postrojenja za spaljivanje smeća u tom gradu jer, kako kažu, ugrožava njihove živote.

Izvor: B92

Utorak, 14.11.2017.

17:48

Protest u Kosjeriću:
Foto: Screenshot

"Smeće u Kosjeriću niko spaljivati neće", kaže jedan od građana Kosjerića za B92.

Ministarstvo građevine ranije je donelo odluku da cementara Titan iz tog grada dobije dozvolu za izgradnju postrojenja za korišćenje goriva dobijenog spaljivanjem čvrstog otpada.

Građani kažu da strahuju da će im zbog toga biti ugroženo zdravlje, životna sredina i usevi.

"Plašimo se bolesti, mnogo je ovde obolelih od karcinoma pluća", kaže jedna od građanki Kosjerića, druga dodaje da bi postrojenje moglo da uništi zasađeno voće, a treća ističe: "da je dobro ne bi došlo ovde, već bi se svi otimali za to".

Takođe, građani Kosjerića navode i da bi se tako u njihovom gradu spaljivalo smeće ne samo iz Srbije, već i iz Evropske unije.

"Spaljivale bi se gume, plastika, najlonske kese, komunalni otpad... Nema ovde toga dovoljno, uvozili bi otpad iz EU", kaže jedan od učesnika protesta.

Prvi čovek Kosjerića ističe da je istekla studija o uticaju postrojenja na životnu sredinu i da oni neće moći da rade ukoliko ne dobiju novu dozvolu.

Inače, više hiljada građana Kosjerića potpisalo je peticiju protiv postrojenja, a najavljuju i da će radikalizovati proteste ukoliko ministarstvo ne povuče tu odluku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: