Protest u Kosjeriću: "Nećemo smeće iz EU i kancere" VIDEO

Kosjerić -- Više od 1.000 građana Kosjerića protestovalo je protiv izgradnje postrojenja za spaljivanje smeća u tom gradu jer, kako kažu, ugrožava njihove živote.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

"Smeće u Kosjeriću niko spaljivati neće", kaže jedan od građana Kosjerića za B92.

Ministarstvo građevine ranije je donelo odluku da cementara Titan iz tog grada dobije dozvolu za izgradnju postrojenja za korišćenje goriva dobijenog spaljivanjem čvrstog otpada.

Građani kažu da strahuju da će im zbog toga biti ugroženo zdravlje, životna sredina i usevi.

"Plašimo se bolesti, mnogo je ovde obolelih od karcinoma pluća", kaže jedna od građanki Kosjerića, druga dodaje da bi postrojenje moglo da uništi zasađeno voće, a treća ističe: "da je dobro ne bi došlo ovde, već bi se svi otimali za to".

Takođe, građani Kosjerića navode i da bi se tako u njihovom gradu spaljivalo smeće ne samo iz Srbije, već i iz Evropske unije.

"Spaljivale bi se gume, plastika, najlonske kese, komunalni otpad... Nema ovde toga dovoljno, uvozili bi otpad iz EU", kaže jedan od učesnika protesta.

Prvi čovek Kosjerića ističe da je istekla studija o uticaju postrojenja na životnu sredinu i da oni neće moći da rade ukoliko ne dobiju novu dozvolu.

Inače, više hiljada građana Kosjerića potpisalo je peticiju protiv postrojenja, a najavljuju i da će radikalizovati proteste ukoliko ministarstvo ne povuče tu odluku.

Društvo

strana 1 od 6561 idi na stranu