Kraj "antičke" Makedonije

Makedonski ministar kulture Robert Alađozovski rekao je da vlada u Skoplju neće više trošiti novac na projekat "Skoplje 2014".

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.11.2017.

20:48

Kraj
Foto: Screenshot

Reč je o kontroverznom poduhvatu bivše vlade Nikole Gruevskog, a taj projekat koštao je Makedoniju više od 400 miliona evra do sada.

"Skoplje 2014 je projekat za koji nećemo dozvoliti da se dalje odvija ili povlači bilo kakva finansijska sredstva", rekao je makedonski ministar kulture Robert Alađozovski.

Osim toga, on je naveo da je radna grupa dostavila elaborate za tri spomenika o čijoj će daljoj sudbini odlučiti vlada.

Elaborat obuhvata spomenik "Vojnik na konju" na glavnom gradskom trgu, kompoziciju skulptura nazvanu Majka Tereza i kip Andona Janeva Koseta.

Prema procenama, vlada Nikole Gruevskog je za projekat "Skoplje 2014" potrošila više od 400 miliona evra i u potpunosti promenila izgled glavnog grada Makedonije

Projekat je počeo 2008. godine i od tada je izazvao ozbiljne polemike među urbanistima, kao i oštre proteste iz susedne Grčke.

Skoplje je dobilo spomenike u čast Vinstonu Čerčilu, Aleksandru Velikom, njegovom ocu Filipu II, Džordžu Vašingtonu, Abrahamu Linkolnu, Majci Terezi, kao i grandiozne građevine, spomenike, fontane i mostove - sve u različitim neoklasičnim i baroknim stilovima.

Projekat je naročito kritikovan zbog njegove cene, pa su mnogi isticiali da je novac mogao da bude iskorišćen za nove zgrade, fabrike ili puteve, a bilo je reči i da se radi o kiču.

Tako je podignuta 28 metara visoka bronzana statua pod nazivom “Ratnik na konju”, koja podseća na Aleksandra Velikog.

Napetost zbog ovog poduhvata dostigla je vrhunac marta 2009. kada je grupa studenata Arhitektonskog fakulteta u Skoplju mirno protestovala protiv projekta, kada su ih pretukli nacionalistički aktivisti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: