"Ako RS proglasi nezavisnost? Izgubiće, nadam se ne vojno"

Sarajevo -- Ako RS proizvede drugo poluvreme, mislim da će ga izgubiti – nadam se politički, a ne vojno, kaže u intervjuu za DW Bakir Izetbegović, član Predsedništva BiH

Izvor: Dojče vele
Podeli
Foto: DW / Screenshot
Foto: DW / Screenshot

"To nije država kakvu bismo želeli i za kakvu se moj otac zalagao i kakvu građani Bosne i Hercegovine zaslužuju. Ali pre svega – ta država je opstala. To je prva stvar za koju se moj otac borio“, rekao je Bakir Izetbegović o stanju u zemlji.

Kako kaže za "Dojče vele", BiH, uz sve probleme, unutrašnje blokade i kočnice – ide u pravom smeru, ali presporo.

Na pitanje šta bi uradio "ako Republika Srpska krene putem Katalonije" i proglasi nezavisnost, Izetbegović je u intervjuu za DW rekao: „Radiću ono što će raditi sve patriote u ovoj zemlji – braniti ono na šta smo stekli pravo borbom od 1992-1995. pa i samim Dejtonskim mirovnim sporazumom."

"Hajde da okrenemo pitanje: kako će oni pocepati BiH?", zapitao je bošnjački član Predsedništva.

Izetbegović kaže da su na strani koju on zastupa i Dejtonski mirovni sporazum, istorija, Ustav, pa i interes zemalja na Balkanu, uključujući i Srbiju.

"...Interes Evrope – da nema ponovo rata u BiH, zatim na Balkanu, jer ga je jednom dobila iz ovog istog grada pre 103 godine – je na našoj strani. Imaćemo sve te silnice na našoj strani da se jedna takva avantura ne desi", rekao je Izetbegović.

Izetbegović je, govoreći o scenariju otcepljenja Republike Srpske, rekao da će većina biti na strani odbrane teritorijalnog integriteta BiH.

"Ako proizvedu drugo poluvreme, mislim da će oni koji ga proizvedu izgubiti – nadam se politički, a ne vojno", rekao je on.

Bošnjački član Predsedništva je za DW govorio i o pitanju Sandžaka, trećeg entiteta u BiH, a pitali smo ga i da li je Erdoganov čovek na Balkanu.

Ceo intervju možete pogledati u video-prilogu.

strana 1 od 130 idi na stranu