Tilerson: Ne koristite momenat za borbu za prevlast

Državni sekretar SAD Reks Tilerson upozorio je da države i grupacije ne koriste Liban kao povod za veću borbu za prevlast na Bliskom Istoku.

Izvor: Tanjug

Subota, 11.11.2017.

00:41

Tilerson: Ne koristite momenat za borbu za prevlast
Getty images

On je podsetio da su SAD podržale nezavisnost Libana, ka oi da SAD podržavaju bivšeg premijera Sada al Haririja, nazvavši ga "jakim partnerom SAD".

"Nema legitimne uloge ili mesta za bilo kakve strane sile, paravojne formacije ili oružane elemente, pored legitimnih bezbednosnih snaga Libana", rekao je Tilerson, prenosi Rojters.

Ministar spoljnih poslova Nemačke Zigmar Gabrijel rekao je da Saudijska Arabija i Iran ne bi trebalo da podrivaju stabilnost Libana, nakon što je premijer Hariri podneo ostavku.

Gabrijel je takođe pozvao svog saudijskog kolegu, prilikom čega je rekao da bi trebalo štititi stabilnost Libana, prenosi AP.

Neimenovani francuski zvaničnik rekao je da je Hariri francuskom ambasarodu u Saudijskoj Arabiji preneo da nije zatvorenik u toj zemlji, gde se trenutno nalazi.

Predsednik Francuske Emanuel Makron išao je u iznenadnu posetu Saudijskoj Arabiji, gde se sastao sa naslednikom saudijskog kralja, a AP prenosi da su pričali uglavnom o rastućim tenzijama u Libanu.

Zvaničnik dodaje da Hariri nije tražio da se sastane sa Makronom, kao i to da nije bilo "nikakvih specifičnih znakova'' da je život premijera Libana u opasnosti.

Lider libanskog Hezbolaha Hasan Nasralah izjavio je danas da Saudijska Arabija silom drži Haririja u Rijadu i ujedno odbacio mogućnost konfrontacije Libana i Izraela.

Haririjeva ostavka je neustavna zato što je podneta pod "prinudom", rekao je on i dodao da saudijski zvaničnici sprečavaju da se vrati u Liban, prenosi AP.

On je rekao da Haririja, koji je ostavku saopštio iz Rijada tokom vikenda, saudijski zvaničnici sprečavaju da se vrati u Liban.

Nasralah je rekao da Hezbolah pažljivo prati pokušaje Izraela da iskoriste novonastalu krizu i započnu neprijaljstva sa Libanom, ali je dodao da je Izrael oprezan i da nije verovatno da će učiniti takav potez.

Izrael ne bi trebalo da pomisli da "smo mi u nevolji. Ne, apsolutno nismo", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: