Trampovom savetniku nuđeni milioni da uhapsi Gulena?

Specijalni istražitelj Robert Miler utvrđuje da li je prvi savetnik Donalda Trampa Majkl Flin bio umešan u plan da uhapsi Fetulaha Gulena i izruči Turskoj.

Izvor: RSE
Podeli
Getty images
Getty images

To piše “Volstrit džornal”, a prenosi “Radio Slobodna Evropa".

Prema tom planu, Flin, koji je bio Trampov savetnik samo 24 dana, i njegov sin trebalo je da dobiju 15 miliona dolara za nasilno odvođenje Gulena iz njegovog doma u SAD i izručenje turskoj vladi, kazali su za "Volstrit džornal" izvori bliski istrazi.

Navodni plan je privukao pažnju tokom šire Milerove istrage mogućeg ruskog mešanja u američke predsedničke izbore 2016. i eventualnog dosluha sa Trampovim izbornim štabom.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan optužio je Gulena za podsticanje neuspelog puča u julu prošle godine i tražio je njegovo izručenje da bi mu se sudilo.

Portparol Milerovog tima nije želeo da komentariše komentar "Volstrit džornala".

Flin je ključna figura u Milerovoj istrazi zbog razgovora sa tadašnjim ruskim ambasadorom u Vašingtonu Sergejom Kisljakom prošle godine, kao i zbog čekanja do marta da se retroaktivno registruje kod Ministarstva pravde kao strani agent za poslovanje sa turskim biznismenom.

“Volstrit džornal” je objavio da je FBI razgovarao sa najmanje četvoro lica o sastanku Flina i predstavnika turske vlade u decembru u Njujorku na kome se razgovaralo o uklanjanju Gulena.

Istovremeno, oni su razgovarali i o oslobađanju tursko-iranskog trgovca zlatom Rezom Zarabom koji se nalazi u američkom zatvoru po optužbi da je pomogao Iranu da izbegne sankcije zvaničnog Vašingtona, javio je NBC.

Rojters je objavio 26. oktobra objavio da je jedan od Flinovih saradnika, bivši šef CIA Džejms Vulsi, dogovorio sa dvojicom turskih biznismena sumu od 10 miliona dolara kao pomoć da se Gulen diskredituje u vreme dok je Vulsi bio savetnik u Trampovom izbornom timu.

Svet

strana 1 od 13271 idi na stranu