"S. Arabija objavila rat, premijer pritvoren u Rijadu"

Lider libanskog Hezbolaha Hasan Nasralah izjavio je da je Saudijska Arabija "objavila rat Libanu" i da je libanski premijer "pritvoren" u Rijadu.

Izvor: Beta

Petak, 10.11.2017.

16:48

On je takođe rekao da Saudijska Arabija "huška Izrael da napadne Liban", preneli su izraelski mediji izveštaje svetskih agencija.

Nasralah je, međutim, dodao da izraelski rat protiv Libana nije izgledan, ali je upozorio Izrael "protiv svakog pokušaja da iskoristi situaciju".

U izjavi preko televizije, Nasralah je ocenio da je Harijeva ostavka prošle subote bila "saudijsko mešanje bez presedana" u libansku politiku i pozvao Haririja da se vrati u Liban.

On smatra da je Vlada Libana legitimna i da nije podnela ostavku.

Nasralah je rekao da je Haririjeva "iznuđena ostavka neustavna jer je podneta pod prinudom".

Vođa proiranskog šiitskog Hezbolaha je najavio da će Saudijska Arabija propasti u Libanu, kao što je bilo drugde u regionu, i ukazao da njegova organizacija pažljivo posmatra svaki pokušaj Izraela da iskoristi krizu i započne neprijateljstva u Libanu.

On ipak smatra da je Izrael oprezan i da ne veruje da će preduzeti takav potez, što se tumači i kao njegov pokušaj da smiri nervozu stanovništva posle nesporazuma s Saudijskom Arabijom.

Na Haririjevu ostavku podnetu prošle subote gleda se kao na potez Rijada da rivalstvo s Iranom prenese u Liban.

Neki strahuju da će napetost utrti put Izraelu da napadne Hezbolah, protiv koga je ranije ratovao.

Nasralah kaže da Izrael ne bi trebalo da misli da je njegova organizacija u nevolji.

"Danas smo samouvereniji i osećamo se jači suočeni sa svakom pretnjom", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: