CINS: Depo izgoreo zbog kvara na instalacijama

Požar u kojem je krajem avgusta 2014. izgoreo Depo u Beogradu izbio je zbog kvara električne instalacije, piše CINS pozivajući se na dokumenta MUP.

Izvor: Beta

Petak, 10.11.2017.

17:58

CINS: Depo izgoreo zbog kvara na instalacijama
Ilustracija: Thinkstock

Dokumentacija do koje je došao CINS pokazuje da su električne instalacije poslednji put obnovljene 2011. godine, a po nalazima veštaka, na dan požara je izbio kvar na neonskoj svetiljci.

U Depou, napuštenoj tramvajskoj garaži u beogradskoj opštini Vračar, bilo je 160 tezgi s tekstilnom i drugom robom.

Detalji o požaru krajem avgusta 2014. godine dugo su bili nepoznati javnosti.

"Požar je iniciran najverovatnije paljenjem lako zapaljive tekstilne robe u zoni centra požara usled kvara na delovima električne instalacije tj. električne opreme koja je korišćena za osvetljenje", naveo je policijski veštak u izveštaju od 28. avgusta 2014. godine.

Požar se proširio preko drvene krovne konstrukcije, koja se potom urušila u objekat, izazvavši potpuno uništenje Depoa i robe.

Rukovodilac Sektora pijačnih usluga u JKP "Gradske pijace", koja je iznajmljivala taj prostor od JKP Gradsko saobraćajno preduzeće (GSP), rekao je policijskom službeniku da je 2011. godine urađena kompletna rekonstrukcija elektroinstalacija, nakon što je Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova izvršio kontrolu.

Prvo osnovno javno tužilaštvo, čiji je tužilac obavio uviđaj posle požara, odbilo je da novinarima BIRN-a dostavi dokumentaciju iz istrage, zbog neke eventualne buduće istrage.

Naveli su da do tada ničija krivična odgovornost nije utvrđena.

Gradske pijace, u čijem su vlasništvu bile tezge, posle požara su se obratile za odštetu Dunav osiguranju. Prema dokumentima do kojih je došao CINS, krajem novembra 2014. godine im je, umesto traženih 893.187 dinara, isplaćeno 289.000 dinara.

Oni koji su imali tezge u Depou nisu bili obuhvaćeni tim osiguranjem, već su kasnije samo preseljeni na druge pijace.

Predstavnici Grada Beograda su izjavljivali da će nakon obnove Depoa moći da se vrate na posao, ali to se nije dogodilo.

Depo je, uz druge objekte i zemljište površine 4.316 metara kvadratnih, 9. oktobra ove godine prodat na javnoj aukciji, po ceni od 4,15 miliona evra, kompaniji BKA development osnovanoj 26. septembra, nekoliko dana pre te aukcije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: