Otkud asfalt u Skadarliji?

Na društvenim mrežama objavljena je fotografija na kojoj se vide radovi u jednoj od najpoznatijih beogradskih ulica – Skadarliji, a tamo asfalt.

Izvor: B92

Petak, 10.11.2017.

15:29

Otkud asfalt u Skadarliji?
Ilustracija: Thinkstock

Na fotografiji se vidi kako u donjem delu Skadarlije više nema kaldrme, kao i da je centralnim delom ulice postavljen asfalt.

Iz Grada Beograda za B92.net kažu da će od ponedeljka biti postavljena kaldrima preko toga, a da "prvo asfaltiraju da bi bila jača konstrukcija".

Osim toga, Grad Beograd je potom na svom zvaničnom nalogu na Tviteru naveo je rok za završetak radova biti 1. decembra.

Gradski menadžer Goran Vesić naveo je da će u Skadarliju biti vraćena stara turska kaldrima koja je, kako kaže, u međuvremenu restauirana

"Asfalt kao podloga ne dozvoljava deformacije podloge i ispiranje kamenog agregata u podlozi. Asfaltnom podlogom se poboljšava stabilnost kaldrme ili bilo koje druge završne obloge bilo da je u pitanju kocka ili ploča", rekao je Vesić.

Vesić je sredinom oktobra izjavio da će Skadarlija do proleća biti potpuno rekonstruisana.

On je tada rekao da turska kaldrma ostaje, ali da će biti dopunjena i sanirana gde je potrebno “jer je ona zaštitni znak Skadarlije”.

“U prvoj fazi, koja će trajati 60 dana, sređivaće se deo od Strahinjića Bana do Gospodar Jevremove ulice i podrazumevaće rekonstrukciju vodovodnih cevi i kaldrme. U dogovoru sa ugostiteljima drugu fazu smo bili odložili dok ne prođe turistička sezona, a sada su njihovi gosti više u lokalima, pa su se stekli uslovi da se nastavi s radovima", naveo je Vesić. Kako je rekao, druge dve faze su od Jevremove do Zetske i od Zetske do Bulevara despota Stefana i tu radovi počinju odmah posle Nove godine, čim vremenski uslovi to dozvole, a radova će biti i u samoj Zetskoj ulici.

Međutim, vlasnici ugostiteljskih objekata boemske četvrti bunili su se u junu rečima da imaju manje gostiju zbog rekonstrukcije česme na vrhu ulice. Kako su naveli, zbog ograde oko gradilišta turisti i Beograđani su mislili da je cela ulica zatvorena.

Direktor Međunarodnog centra za razvoj turizma i ugostiteljstva Dragan Gligorijević je tada rekao da je “najgore lokalima koji su u neposrednoj blizini gradilišta”.

“Onaj ko je odlučio da rekonstruiše česmu usred sezone nas je uništio. Logično je da se svi radovi završe u jednom potezu, idealno na jesen, a ne usred letnje sezone”, rekao je Đorđe Pavlov, vlasnik jednog od restorana u Skadarliji.

Kada su radovi završeni, Vesić je u julu obišao obnovljenu česmu u Skadarliji i rekao da je u obnovu uloženo 6,5 miliona dinara.

Skadarlija je jedna od najpoznatijih beogradskih ulica, a poznata je i kao boemska četvrt u koju su tokom istorije često navraćali pisci, glumci, pevači i drugi umetnici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

90 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: