"U mojim očima Srbija je jedna od najboljih zemalja"

Srbija je kičma Balkana i njena vlada i predsednik Aleksandar Vučić sprovode miroljubivu spoljnu politiku i žele saradnju sa svim zemljama koje to isto žele.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug, Sava Radovanović
Tanjug, Sava Radovanović

To je izjavio ambasador Kine Li Mančang.

Na otvaranju dvodnevnog skupa Beogradski strateški dijalog, Mančang je rekao da vlada i predsednik Vučić daju sve od sebe za poboljšanje dobrosusedskih odnosa i doprinosi očuvanju mira i stabilnosti u regionu.

U poslednjih nekoliko godina, kaže ambasador, odnosi Srbije i Kine su u velikom usponu i Srbija je prva zemlja u regionu sa kojom je Kina uspostavla sveoubuhvatno strateško partnerstvo.

"Napori i rezultati Vlade Srbije su vidljivi i ti napori zaslužuju aplauz podrške i visoko poštovanje", rekao je Mančang i istakao da Vlada Kine daje veliku podršku i poverenje i Vladi Srbije i srpskom narodu.

Ambasador je naveo da vlada stvara sve bolje uslove za strane investicije, te zato strane kompanije, uključujući i kineske, uspešno posluju u Srbiji.

"U mojim očima Srbija je jedna od najboljih zemalja, skoro nema manu, zato mi Kinezi volimo prijateljsku Srbiju i srpski narod", poručio je Mančang čije reči su dočekane aplauzom prisutnih.

On je rekao da je siguran da će Srbija i srpski narod imati sve lepši život.

Govoreći o 19. kongresu Komunističke partije Kine, Mančang je naveo da je kineski predsednik Si Đinping apelovao na to da treba zajedno graditi novi model međunarodnih odnosa i zajedničku budućnost.

Istakao je da to podrazumeva međusobno poštovanje, naglasivši da treba poštovati suverenitet i teritorijalni integritet svih zemalja, jer su, dodaje, sve zemlje ravnopravne bez obzira da li su velike ili male, razvijene ili nerazvijene.

Naglasio je da se treba pridržavati principa pravednosti i opravdanosti kako bi se zajednički omogućili mir i bezbednosti, a sve sprove treba rešavati dijalogom i zajedničkim naporima.

Mančang je naveo da u svetu ima više od 200 država i više od 2500 nacionalnosti.

"Svaki narod i nacija ima svoju kulturu, moramo da poštujemo jedni druge, ako se tako ponošamo naša budćnost je sjajna", rekao je on.

Govoreći o kineskoj inicijativi "Jedan pojas-jedan put", Mančang je rekao da su do sada više od 69 država ili međunarodnih organizacija potpisale sporazum o saradnji u okviru te inicijative.

Naveo je da je od 2014. do 2016. spoljna trgovina Kine i zemlja uključenih u tu inicijativu iznosila 3000 milijardi dolara.

Kaže da Kina investirala oko 50 milijardi dolara, kao i da je napravila oko 50 različitih industrijskih parkova u okviru te inicijative, u šta je Kineska banka investirala 120 milijardi dolara.

Podsetio je da je kineski predsednik 2014. obećao da će Kina odvojiti 40 milijardi dolara da bi formirala fond "Jedan pojas-jedan put", te da je Kina u maju ove godine obećala da će u taj fond izdvojiti još 15 milijardi dolara.

Govoreći o odnosima Srbije i Kine, Mančang je rekao da su i Kinezi, kao i Srbi imali tragičnu istoriju, zbog koje, kaže, cene i vole mir.

"Naš san je da živimo i radimo u miru, da se čitavo čovečanstvo razvija u miru i da nikada ne dođe do sukoba i rata", rekao je Mančang.

Politika

strana 1 od 222 idi na stranu