Tramp promenio ploču, hvali Kinu: "Si je posebna osoba"

Predsednik SAD Donald Tramp nakon ranijih kritika Kine zbog odnosa sa Pjongjangom tokom posete Pekingu veoma je hvalio kineskog lidera Si Đinpinga, piše BBC.

Izvor: B92

Četvrtak, 09.11.2017.

07:55

Tramp promenio ploču, hvali Kinu:
Foto: EPA / Xinhua

Osim toga, BBC ističe i da je Tramp apelovao na Đinpinga da “veoma vredno radi“ na ubeđivanju Severne Koreje oko denukelarizacije.

Tramp se nalazi u Kini u okviru turneje po Aziji tokom koje će posetiti pet zemalja.

U svom govoru u četvrtak Tramp je naveo da bi Kina mogla da “lako i brzo reši problem Severne Koreje“.

“Apelujem na Sija da radi veoma vredno. Znam jednu stvar o vašem predsedniku. Ako bude radio vredno, završiće to“, rekao je Tramp.

BBC navodi da je Tramp više puta hvalio ekonomske poteze Kine, iako se ranije žalio na Kinu optužujući je da je manipulator i da "krade poslove Amerikancima".

Međutim, Tramp je u govoru u četvrtak u Pekingu nekoliko puta pohvalio Đinpinga, a u jednom monentu je rekao: “Vi ste veoma poseban čovek“.

Takođe, Tramp je u svojim tvitovima više puta izražavao zahvalnost, iako je Tviter u Kini zabranjen.

Američki predsednik nalazi se na azijskoj turneji u okviru koje je već posetio Japan i Južnu Koreju, a nakon toga posetiće i Vijetnam i Filipine.

Trampova adminsitracija vidi Peking kao ključ u kontorlisanju Severne Koreje, koja se oslanja na Kinu za 90 odsto svoje trgovine, navodi AFP.

Tramp podilazi Siju kako bi izazvao dobro rasploženje kod njega jer će imati da mu kaže i neke ne bš prijatne stvari, smatra stručnjak za Kinu sa Baptističkog univerziteta u Hong Kongu, Žan Pjer Kabestan, prenosi AFP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: