Vučić: Veoma sam zabrinut zbog nasilja u školama

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon objavljivanja snimaka vršnjačkog nasilja u školama da je veoma zabrinut zbog toga.

Izvor: B92

Četvrtak, 09.11.2017.

11:37

Vučić: Veoma sam zabrinut zbog nasilja u školama
Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

Kako kaže, zbog toga je zvao premijerku Anu Brnabić, ministarku Kuburović i ministre Šarčevića i Udovičića da izađu sa novim rešenjima.

“Posle ubistva ili samoubistva malog Alekse, kako to uopšte kvalifikovati, doneli smo određene promene, ali to nije dovoljno. Moraćemo i represivnim i preventivnim merama da delujemo da ovakvih stvari bude manje, iako takve stvari ne možete u potpunosti da iskorenite, ne postoji takva zemlja koja to može“, rekao je Vučić.

Osim toga, on je naveo da su svaki roditelj i svako dete bili užasnuti snimcima.

“Ne samo zbog nasilja i bola, već i zbog poniženja i gaženja ljudskog dostijanstva, to ostavlja trajne posledice po decu. Protiv toga ćemo morati da se borimo svim zakonskim sredstvima“, naveo je Vučić.

Podsetimo, u Srbiji proteklih godina eskalira problem vršnjačkog nasilja, a uprkos najavama, takozvani "Aleksin zakon" koji bi trebalo da predvidi kazne za odgovorne nije usvojen.

Na pitanje o tome zbog čega i dalje nije donet Aleksin zakon Vučić je rekao da “to nije tako jednostavno“.

“Mi smo, za razliku od onih u čije vreme se dete ubilo, primili njegovu porodicu. Doneli smo jedan sistemski zakon o obrazovanju, ali to nije dovoljno. Gde god imate posla sa decom prepliću vam se nadležnosti. Morate da štitite i dete koje ima 13 godina, a koje je vršilo nasilje, ne može dete u zatvor... Za Tijanin zakon sam molio da pronađu rešenje, ali ni to nije jednostavno. Smrtna kazna za silovatelje, ubice dece? To je ljudska reakcija, ali u Savetu Evrope vam onda kažu da to niko više ne primenjuje. Nije da vi volite više dete nego ja ili ja više nego vi, pitanje je ozbiljnog pristupa“, naveo je Vučić. Javnost u Srbiji potresao je snimak koji se pojavio na društvenim mrežama, a na kojem su učenicu Tehničke škole "Mileta Nikolić" u Aranđelovcu napali školski drugovi i drugarice.

Na snimku se vidi grupa učenika, među kojima se ističe jedna devojčica, koji udaraju drugu učenicu koja sedi na stolici. U pozadini se čuju smeh i galama, a u jednom trenutku od nasilnice se čulo: "Je l ti jasno, bre?!" Šamari su se nastavili, a kada je napadnuta devojčica pokušala da se zaštiti rukama, naređeno joj je da "spusti ruke dole".

Ministarstvo prosvete najavilo je da zbog tog slučaja u tu školu šalje prosvetnu inspekciju i pokreće vaspitno-disciplinski postupak protiv svih aktera tuče, a Više javno tužilaštvo u Kragujevcu krivični postupak protiv tri maloletne osobe zbog vršnjačkog nasilja.

Ubrzo je u medijima objavljen još jedan snimak vršnjačkog nasilja na kojem se vidi kako dvojica dečaka tuku trećeg i teraju ga nakon toga da im poljubi ruku, a B92 saznaje da je reč o starom snimku koji je sada "isplivao".

Ekonomsko-ugostiteljska školi "Slobodan Minić" u Aranđelovcu nalazi se odmah do Tehničke škole "Mileta Nikolić" u kojoj je snimljen prvi video u kome učenici maltretiraju drugaricu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: