Prijavljena epidemija malih boginja u BG: "Nevakcinisani"

Gradski zavod za javno zdravlje prijavio je epidemiju malih boginja u Beogradu jer su laboratorijski potvrđene morbile kod pet osoba.

Izvor: Tanjug

Sreda, 08.11.2017.

11:09

Prijavljena epidemija malih boginja u BG:
Getty images

Procedura za proglašenje epidemije počinje tako što Gradski zavod za javno zdravlje prijavi epidemiju Institutu za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut", a epidemiju zvanično proglašava Ministarstvo zdravlja.

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je da obolele osobe nisu bile u kontaktu sa osobama sa područja Kosova i Metohije, niti sa osobama sa sličnom kliničkom slikom na teritoriji prebivališta.

Oboleli su nevakcinisani, odnosno nepoznatog vakcinalnog statusa.

Deca su zbrinuta u Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije "Dr Vukan Čupić", dok su i odrasli zbrinuti u Klinici za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije, navedeno je na sajtu Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Kod jedne od obolelih osoba dijagnostikovana je upala pluća, kao jedna od težih komplikacija malih boginja.

Od početka oktobra na teritoriji Srbije registrovano je 65 slučajeva malih boginja i to u srpskim enklavama na KiM, Bujanovcu, Kraljevu, Beogradu. Od obolelih petoro ima upalu pluća.

Male boginje su bolest koja je predviđena za iskorenjivanje, te u takvim okolnostima i jedan slučaj zaraze morbilama je epidemija.

Na Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra Srbije zbrinuta su četiri pacijenta sa komplikacijama malih boginja, troje je u stabilnom stanju, dok se jedna pacijentkinja nalazi na odeljenju intenzivne nege i dobija kiseonik, rečeno je Tanjugu u KCS.

"Sinoć je iz Kosovske Mitrovice zbrinuta pacijentkinja (37) sa kliničkom slikom malih boginja i obostranom upalom pluća. Nalaz je ozbiljan, dobija kiseonik u jedinici intenzivne nege, ali još uvek nije na respiratoru i nije intubirana", pojašnjavaju u KCS.

Reč je, kako Tanjug saznaje, o medicinskoj sestri koja se brinula o zaraženim pacijentima u Kosovskoj Mitrovici.

Ostalih troje pacijenata je iz Beograda u stabilnom su stanju i oporavljaju se.

Оd 9. oktobra nа snаzi su pооštrеnе mеrе еpidеmiоlоškоg nаdzоrа nаd mаlim bоginjаmа nа tеritоriјi Srbiје u sklаdu sа Plаnоm аktivnоsti zа оdstrаnjivаnjе tе bоlеsti u Srbiјi.

Inače, tribina "Istina o MMR vakcini i vakcinaciji" u Beogradu pre nekoliko dana više puta je prekinuta jer su se iz publike javili protivnici obavezne vakcinacije dece koji su prekidali debatu.

Oni su tvrdili da "male boginje nisu virus", da se "od MMR-a se umire", kao i da “vakcine ne proverava niko, a one izazivaju autizam kod dece".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

65 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: