Hojt Ji: Poruka o dve stolice bila savet, ne ultimatum

Poruka Srbiji da ne sedi na dve stolice je bila savet, a ne ultimatum, rekao je zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Brajan Hojt Ji.

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.11.2017.

23:02

Hojt Ji: Poruka o dve stolice bila savet, ne ultimatum
Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

Hojt Ji je to rekao na skupu o Balkanu u Centru za međunarodne odnose u Vašingtonu, prenosi Glas Amerike.

On je precizirao da je to rekao u kontekstu napretka Srbije ka Evropskoj uniji.

"Na konferenciji u Beogradu pre nedelju dana sam, možda nesmotreno, upotrebio srpsku izreku da se ne može sedeti na dve stolice - ali to je bilo u kontekstu saveta Srbiji, kako da brže ide ka EU. To nije bio ultimatum, niti upozorenje. Tema diskusije je bila kako da Srbija napreduje brže ka EU i ja sam dao nekoliko saveta, uključujući i taj da bi Srbija, kao i druge zemlje koje idu ka EU, trebalo da bude u potpunosti posvećena tome. Drugim rečima, da svojim partnerima u EU to stavi do znanja", rekao je Ji na pitanje novinarke Glasa Amerike.

On je pomenuo Crne Gore, koja je, po njegovim rečima, primer kako se brzo ide ka EU.

"Članice EU imaju na umu da je Crna Gora uvela sankcije Rusiji - e to je samo jedan primer, ali kada zemlja kao Crna Gora od koje se to nije tehnički zahtevalo, kao ni od Srbije, uvede sankcije Rusiji, to je jasan signal da je zemlja posvećena i to je bio moj savet Srbiji, da pokaže da je u potpunosti posvećena,", rekao je Ji.

Glas Amerike navodi da je Ji ipak istakao da Rusija, s jedne strane, i SAD i EU s druge, imaju potpuno suprotne vizije regiona.

Zvaničnik Stejt departmenta je, govoreći o Kosovu, podsetio na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića za unutrašnji dijalog o Kosovu i rekao da, osim unutrašnjeg, treba voditi dijalog i između Srbije i Kosova, i to mnogo brže nego što se sada čini.

Istakao je i da je to savet, a ne ultimatum, i da će konačnu odluku doneti vlade u Beogradu i Prištini.

"Slučaj dve stolice"

Visoki zvaničnik Stejt departmenta Hojt Brajan Ji izjavio je u Beogradu da zemlje koje žele članstvo u EU moraju jasno to da pokažu.

"Zemlje koje žele da uđu u EU moraju jasno da pokažu tu odluku. Ne možete sedeti na dve stolice, naročito ako su tako daleko", rekao je Ji na 17. Srpskom ekonomskom samitu u beogradskom hotelu Metropol.

Nakon toga održan je sastanak Vučića i Jija, ali posle sastanka nije bilo saopštenja o čemu su njih dvojica pričali, "dok ne odobri ambasada SAD"

"Iz saopštenja će se videti šta je na sastanku govorio Ji, a šta je govorio predsednik Vučić ukoliko američka strana bude želela da to saopšti", istakli su u Kabinetu po završetku sastanka, kojem je prisustvovao i ambasador SAD.

Kasnije je iz Vučićevog kabineta saopšteno da će predsednik Aleksandar Vučić "narednih dana će saopštiti sadržaj odgovora na primedbe koje je izneo zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Hojt Brajan Ji".

Na reči Brajana Hojta Jija oštro je reagovao ministar odbrane Aleksandar Vulin, rekavši da je to svakako do sada najteži javni i vrlo nediplomatski pritisak na našu zemlju i na naše pravo da samostalno odlučujemo. Vulin je naveo da ne zna kakav će biti stav državnog vrha povodom istupa Jija, ali da on lično smatra da to nije izjava prijatelja, niti čoveka koji poštuje Srbiju, našu politiku i pravo da odlučujemo.

Šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević je u međuvremenu izrazila sumnju u to da je izjava američkog zvaničnika tačno interpretirana u medijima.

Ranije se Hojt Ji sastao i sa premijerkom Anom Brnabić i potpredsednicom Vlade Zoranom Mihajlović, ali u tim saopštenjima, koja, uobičajeno, usaglašavaju dve strane, nema detalja koji se tiču izjave američkog zvaničnika.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je krajem oktobra na televiziji Pink da njegov razgovor sa zvaničnikom SAD Brajanom Hojtom Jijem “nije bio lak“.

“Nije bilo nepristojnih reči, ali glavne teme bile su Kosovo i Rusija. Amerika podržava nezavisnu republiku Kosovo. Rekao mi je ’Ne možete da dirate u teritorijalni integritet Kosova’. Odgovorio sam 'A vi ste mogli da dirate u teritorijalni integritet Srbije pre devet godina'. To sam mu u lice rekao“, rekao je Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

70 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: