Zimbabve: Amerikanka optužena za zaveru za rušenje Mugabe

Policija Zimbabvea optužila je američku državljanku Martu O'Donovan za zaveru za svrgavanje sa vlasti ustavno izabrane vlade, saopštio je njen advokat.

Izvor: B92

Subota, 04.11.2017.

10:57

Zimbabve: Amerikanka optužena za zaveru za rušenje Mugabe
Foto: Tanjug, AP

Navodi se da je O'Donovanova, koja radi za "Magamba TV", televiziju koja sebe opisuje kao lidera u političkoj satiri Zimbabvea, već ranije optužena zbog poruke na Tviteru koja je naizgled vređala predsednika te zemlje Roberta Mugabea.

Rojter navodi da je u izjavi policiji O'Donovanova negirala optužbe nazivajući ih "neosnovanim i malicioznim".

Mugabe ima 93 godine, opšti izbori u Zimbaveu biće održani 2018. godine, a ranije je izjavio da "nema kod da ga zameni".

"Svugde u partiji žele da se kandidujem na izborima... Većina ljudi oseća da nema zamene, naslednik koji je za njih prihvatljiv, kao što sam ja prihvatljiv", rekao je Mugabe.

Mugabe vlada Zimbabveom od kada je zemlja stekla nezavisnost od Velike Britanije 1980. godine, a prošle godine je rekao da namerava da vlada zemljom do svoje 100. godine.

Početkom oktobra Mugabe je imenovan za ambasadora dobre volje Svetske zdravstvene organizacije, ali je direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus tu odluku povukao nakon brojnih kritika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: