Đurić: Priština nema tim za dijalog

Beograd -- U institucionalnom sistemu u Prištini više ne postoji instanca zadužena za dijalog sa Beogradom, rekao je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Kako je rekao ta instanca ne postoji jer jer u novoformiranoj kosovskoj vladi nema ni ministarstva, ni kancelarije, niti bilo kakve službe koja bi se tim poslom bavila.

"Očito je da Priština nije zainteresovana za dijalog kakav je do sada vođen, inače ne bi ukinula resorno ministarstvo na čijem je čelu bila Edita Tahiri", rekao je Đurić za današnje izdanje "Politike".

Prema njegovim rečima, ostaje da vidimo da li Priština i dalje na neki način računa na usluge Edite Tahiri, budući da se "lavovski i katkad veoma vešto borila za interes svoje strane".

Đurić podseća da je poslednji susret koji bi mogao da bude stavljen u funkciju dijaloga Beograda i Prištine održan u Briselu 31. avgusta, kada je posrednik u dijalogu Federika Mogerini priredila radni doručak za predsednika Srbije Aleksandra Vučića i pokrajinskog predsednika Hašima Tačija.

"Ovih dana obeležićemo godinu dana od poslednjeg sastanka na ekspertskom nivou. Prištini je najpre izgovor bio održavanje parlamentarnih izbora, pa nekakva skupštinska odluka o zamrzavanju dijaloga, a sada više i nemaju nikakav izgovor", kaže on.

Kako naglašava, veći problem od toga je - nereagovanje posrednika.

Đurić, predsednik Radne grupe za pružanje podrške vođenju unutrašnjeg dijaloga o KiM, ne ostavlja nikakav prostor za spekulacije da će Beograd podržati formiranje takozvane vojske Kosova.

Uveren je da Srpska lista po ovom pitanju neće praviti nikakve kompromise, prenosi "Politika".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 222 idi na stranu