Protesti radnika Pošte u Zemunu; "Pošta Srbije": Nelegalno

Deo zaposlenih JP “Pošta Srbije" već nekoliko dana protestuje ispred glavnog poštanskog centra u Zemunu. Iz “Pošta Srbije” navode da je protest nelegalan.

Izvor: B92

Petak, 03.11.2017.

18:59

Protesti radnika Pošte u Zemunu;
Ilustracija: GettyImages

Članovi Samostalnog sindikata poštanskih radnika traže poboljšanje materijalnog položaja, odnosno povećanje zarada i isplate zarade iz dobiti, zabranu zapošljavanja novozaposlenih na sistematizovana radna mesta sa rešenjima o privremeno-povremenim poslovima.

Oni traže i prevođenje zaposlenih na određeno vreme u status zaposlenih na neodređeno vreme najkasnije dve godine, da se obezbedi optimalan broj izvršilaca na tehnološkim radnim mestima, uspostavljanje socijalnog dijaloga, poštovanje zakona i načela jednakosti i izbor direktora na osnovu već sprovedenog konkursa.

Sindikat je u dopisu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću naveo da je "Pošta Srbije" po ostvarenoj dobiti i ostalim ekonomskim pokazateljima jedno od najuspešnijih preduzeća u Srbiji, ali ne i po zaradama, koje su pored umanjenja od 10 odsto dodatno obezvređene rastom troškova života.

Istaknuto je da javna preduzeća "treba da vode stručnjaci, a ne političari".

Pošta Srbije saopštila je nakon toga da je slanje pošiljaka otežano, jer “oko 50 osoba svako veče od ponedeljka blokira glavni poštanski centar u Zemunu”.

Osim toga, oni su pozvali nadležne da identifikuju te osobe i “omoguće da građani neometano primaju pošiljke”.

U saopštenju se navodi da taj "strateški objekat" blokira “grupa iz nereprezentativnog sindikata - Samostalnog sindikata poštanskih radnika”, a preduzeće Pošta Srbije ocenilo je da oni krše zakon o radu, štrajku i javnom okupljanju jer protest nije prijavljen.

"Postoje dva reprezentivna sindikata u kojima je oko 12.000 zaposlenih, kao i više manjih nereprezentativnih sindikata. Međutim, trenutno svega oko 50 osoba svako veče se okuplja i blokira rad GP Centra. Neretko se dešava i da samo dve osobe sprečavaju ulazak i izlazak kamiona i to uz agresivno i bahato ponašanje", navodi se u saopštenju.

Pošta Srbije navela je da je u tri navrata slala dopis Ministarstvu unutrašnjih poslova, ali da do sada nije bilo reakcija.

"Očekujemo da će uslediti brza reakcija nadležnih organa, jer nas već u ponedeljak očekuje isplata jednokratne pomoći za 460.000 penzionera koji na kućne adrese dobijaju svoje penzije", navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: