Surinam, Sao Tome i Prinsipe i "dve afričke zemlje"

Odluku Surinama da povuče priznanje Kosova šef diplomatije Ivica Dačić je okarakterisao kao grom iz vedra neba, a to nije prvi put da se priča o sličnom potezu.

Izvor: B92

Četvrtak, 02.11.2017.

09:28

Surinam, Sao Tome i Prinsipe i
Foto: EPA

I sam Dačić je tokom vanredne konferencije za novinare o presedanu u "borbi za Kosovo" govorio o slučaju Sao Tome i Prinsipe, iako se on razlikuje od Surinama.

Oni koji pažljivije prate političku scenu u Srbiji verovatno su se setili i jedne objave iz 2011. godine, o tome kako su i dve afričke zemlje spremne na isto.

Podsetimo, mala afrička ostrvska nacija Sao Tome i Prinsipe je prva zemlja za koju se vezuje ideja o tome da se može predomisliti u slučaju priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Do predomišljanja jeste došlo de fakto, ali ne i de jure, jer pravno gledano ta zemlja nikad i nije priznala Kosovo.

Tokom političkih turbulencija u toj zemlji, koaliciona vlada je donela odluku da prizna nezavisnost Kosova u martu 2012. godine, ali ta odluka nikada nije stupila na snagu, jer nije ratifikovana u parlamentu, koji se tada mučio sa postizanjem kvoruma.

Kosovski zvaničnici tvrde da priznanje stoji, jer je u Prištinu stigla "verbalna nota" o priznanju, ali predsednik Sao Tome i Prinsipe Manuel Pinto je 2013. godine rekao da je odluka bivšeg premijera poništena jer ga "premijer nikada nije konsultovao o njoj", a istakao je i da se vlast od tada promenila.

I nekoliko godina pre dileme o potezima vlasti sa ostrva Sao Tome i Prinsipe, spominjano je povlačenje priznanja Kosova u Africi, ali imena zemalja nisu otkrivana.

Prvo su mediji, tokom samita Pokreta nesvrstanih u Beogradu, objavili da su Oman i Gvineja Bisao povukli odluke o priznanju Kosova, da bi kasnije to bilo demantovano.

Tadašnji šef diplomatije Vuk Jeremić je rekao da te dve zemlje nikada nisu ni priznale Kosovo i da je od njihovih predstavnika dobio potvrde za to, a zatim je rekao da su "dve zemlje iz Pokreta nesvrstanih pokrenule proceduru povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova".

Koje su to zemlje nikada nije objavljeno, a Jeremić je rekao da je o tim procesima obavešten tokom Samita.

Takođe, on je tada rekao i da je visoki funkcioner jedne afričke zemlje pod istragom zbog sumnje da je od jednog albanskog biznismena primio mito kako bi priznali Kosovo.

Podsetimo, da je odluka Surinama da povuče priznavanje Kosova važna i signal je da nije u pitanju "jednosmerna ulica", rekao je u intervjuu za B92.net profesor naUniverzitetu Sent Meri Džejms Ker-Lindzi.

Kako se navodi u noti Stalne misije Surinama pri Ujedinjenim nacijama, odluka je doneta krajem oktobra i to kao odgovor na prošlogodišnju notu Srbije, ali se i dalje čeka "zvaničan odgovor ministarstva spoljnih poslova Surinama".

Inače, vlasti u Prištini su poručile da "nije istina da je Surinam povukao priznanje", a Dačića su označili kao "šarlatana".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: