Mladićeva odbrana traži odlaganje, traže medicinski dosije

Hag -- Odbrana Ratka Mladića zatražila je da se odloži izricanje prvostepene presude dok se ne utvrdi da li je on mentalno i fizički sposoban za učešće u procesu.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Tribunal je izricanje presude ranije zakazao za 22. novembar.

Bivši komandant VRS i general optužen je za genocid u Srebrenici, za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u šest opština imao razmere genocida, za terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce.

U danas objavljenom zahtevu za odlaganje izricanja prvostepene presude, branioci Branko Lukić i Dragan Ivetić ponovili su tvrdnju da do sada, uprskos ponovljenim zahtevima, nisu dobili od sudskog sekretarijata ceo medicinski dosije Mladića.

"Kako pokazuju ograničeni medicinski zapisi i snimci koji su nam dostavljeni, mišljenje je medicinskih profesionalaca da je došlo do značajnog pogoršanja stanja mozga optuženog, uključujući i najmanje jedan moždani udar od kada je u pritvoru", piše u podnesku Mladićeve odbrane.

Odbrana tvrdi da je njen radiolog na snimcima koje im je dostavio Tribunal, kod Mladića uočio "značajno pogoršanje stanja moždanog tkiva, naročito od početka suđenja", a da je u pisanim zapisnicima sudskih lekara "potencijalno pogrešno predstavljena istina".

Pre nego što je uhapšen, krajem maja 2011, Mladić je već bio preživeo tri moždana udara.

Branioci navode i da se očekuje da Mladića pregledaju specijalisti iz Srbije, među kojima su neurolog i kardiolog, kao i da se "razmatra" poseta američkog psihologa.

"Drugi zapisnici izazivaju ozbiljnu zabrinutost zbog drugih medicinskih boljki zbog kojih general Mladić ne bi bio sposoban da učestvuje u procesu ili bi to naškodilo njegovom zdravlju i donosilo rizik od smrti", naglašava odbrana.

Zbog svega toga, Mladićeva odbrana smatra neophodnim da izricanje presude bude odloženo, a postupak obustavljen, sve dok se ne utvrdi da li je on sposoban da dalje učestvuje u procesu.

Optužnica, u dve tačke, Mladića tereti za genocid. U pet tačaka Mladić je optužen za progon, istrebljenje, ubistva deportacije i prisilno premeštanje, kao zločine protiv čovečnosti.

U dodatnih pet tačaka, Mladić je optužen je i za ubistvo, teror, nezakonite napade na civile i uzimanje talaca, kao kršenje zakona i običaja rata.

Suđenje Mladiću je počelo u maju 2012, godinu dana pošto je on, krajem maja 2011, posle 16 godina bekstva, uhapšen u Srbiji i izručen u Hag.

Tužilaštvo je izvođenje dokaza protiv Mladića završilo u februaru 2014. Dokazni postupak odbrane trajao je od maja 2014. do 16. avgusta 2016.

U završnoj reči, u decembru prošle godine, tužioci su zatražili da Mladić bude proglašen krivim po svim tačkama optužnice i da mu sud izrekne kaznu doživotnog zatvora.

Ratni zločini

strana 1 od 1387 idi na stranu