Poverenik reagovao povodom projekta "Senior kartice"

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić je povodom projekta "Senior kartice" pokrenuo postupak nadzora.

Izvor: B92

Utorak, 31.10.2017.

12:35

Poverenik reagovao povodom projekta
Tanjug, arhiva

Ta mera je pokrenuta prema Gradskoj upravi Beograda u primeni Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

U saopštenju se navodi da se povereniku zbog projekta "Senior kartica" koji su juče predstavili predsednica Vlade i gradonačelnik Beograda, obratio veći broj novinara pitanjima u vezi sa tim projektom, ali da se informacije moraju tražiti od gradskih vlasti, a tek u slučaju da ih one uskrate, stiče se pravo na podnošenje žalbe povereniku.

Dodaje se da poverenik očekuje da će gradske vlasti dati odgovore na pitanja koja su u javnosti već otvorena, kao što su: koji organ i kada je doneo odluku o projektu, da li je i kada raspisan tender za izradu kartice i veb sajta za koji je najavljeno da će biti na raspolaganju korisnicima kartice, šta konkretno znači da su "prve" kartice besplatne i iz kojih sredstava se plaćaju, da li to znači da će penzioneri za "druge" kartice plaćati.

Poverenik je kazao da ne dovodi u pitanje značaj nastojanja da se životni uslovi penzionera poprave i da načelno podržava takve aktivnosti, ali da one ne smeju biti predmet nikakvih provizornih akcija, "reklamnih", političkih ili ličnih promotivnih aktivnosti, a pogotovo ne mogu biti opravdanje za nepoštovanje zakona.

"Uvidom u Centralni registar, utvrđeno je da Gradska uprava grada Beograda, kao rukovalac podataka, iako je po Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti dužna (čl.51) nije prijavila zbirku podataka koja sadrži podatke o korisnicima 'Senior kartice'", naveo je povernek.

Kako se dodaje, Gradska uprava takođe nije, iako je i to njena zakonska obaveza, prethodno obavestila Poverenika o nameri uspostavljanja ovakve zbirke, što, i jedno i drugo, sami po sebi predstavljaju kažnjive prekršaje.

Poverenik je naložio Gradskoj upravi da se u roku od tri dana izjasni o pitanjima koja se odnose na pravni osnov uspostavljanja zbirke podataka, vrstu i obim podataka o ličnosti koji se prikupljaju, kome se prikupljeni podaci stavljaju na raspolaganje, mere zaštite podataka koje su preduzete.

Po okončanju postupka nadzora, poverenik će o utvrđenim činjenicama i merama koje će preduzeti obavestiti javnost.

Na predstavljanju senior kartica gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je da će penzioneri u Beogradu od 1. novembra moći da koriste personalizovane senior kartice kojima će ostvarivati brojne popuste pri plaćanjima u gradskim preduzećima, javnim preduzećima, pojedinim domovima zdravlja i nekim privatnim firmama.

Kako je rekao, grad će snositi sve troškove izrade i distribucije Senior kartice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: