"Rekao mi 'Ne dirajte u Kosovo'. A vi ste mogli u Srbiju?"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na televiziji Pink da njegov razgovor sa zvaničnikom SAD Brajanom Hojtom Jijem “nije bio lak“.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.10.2017.

21:48

Foto: Tanjug / Rade Preliæ

Kako kaže, zvaničnici SAD su došli da “ispunjavaju svoje interese, ne naše“.

“Nije bilo nepristojnih reči, ali glavne teme bile su Kosovo i Rusija. Amerika podržava nezavisnu republiku Kosovo. Rekao mi je ’Ne možete da dirate u teritorijalni integritet Kosova’. Odgovorio sam 'A vi ste mogli da dirate u teritorijalni integritet Srbije pre devet godina'. To sam mu u lice rekao“, rekao je Vučić.

Na pitanje kako je Hojt Ji reagovao na to, Vučić je rekao:

“Hladnokrvno, on je profesionalac. Stavio mi je do znanja šta misli, rekao je / super što si ti to rekao, preneo sam ti šta je poruka Amerike, ti to poštuj ili ne, znaš kakve su posledice“.

Vučić je, osim toga, naveo da posle mnogo godina “smeta prisustvo Srba na Kosovu“.

“Srbi se bude, ne zato što žele da zauzimaju, već da čuvaju ono što je njihovo. Srbija sedi na svojoj stolici, a do kada će to moći niko ne može da garantuje. Kad Srbija više to ne bude mogla neki drugi će biti u Vladi i na mestu predsednika“, rekao je Vučić. Visoki zvaničnik Stejt departmenta Hojt Brajan Ji izjavio je u Beogradu da zemlje koje žele članstvo u EU moraju jasno to da pokažu.

"Zemlje koje žele da uđu u EU moraju jasno da pokažu tu odluku. Ne možete sedeti na dve stolice, naročito ako su tako daleko", rekao je Ji na 17. Srpskom ekonomskom samitu u beogradskom hotelu Metropol.

Nakon toga održan je sastanak Vučića i Jija, ali posle sastanka nije bilo saopštenja o čemu su njih dvojica pričali, "dok ne odobri ambasada SAD"

"Iz saopštenja će se videti šta je na sastanku govorio Ji, a šta je govorio predsednik Vučić ukoliko američka strana bude želela da to saopšti", istakli su u Kabinetu po završetku sastanka, kojem je prisustvovao i ambasador SAD.

Kasnije je iz Vučićevog kabineta saopšteno da će predsednik Aleksandar Vučić "narednih dana će saopštiti sadržaj odgovora na primedbe koje je izneo zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Hojt Brajan Ji".

Na reči Brajana Hojta Jija oštro je reagovao ministar odbrane Aleksandar Vulin, rekavši da je to svakako do sada najteži javni i vrlo nediplomatski pritisak na našu zemlju i na naše pravo da samostalno odlučujemo. Vulin je naveo da ne zna kakav će biti stav državnog vrha povodom istupa Jija, ali da on lično smatra da to nije izjava prijatelja, niti čoveka koji poštuje Srbiju, našu politiku i pravo da odlučujemo.

Šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević je u međuvremenu izrazila sumnju u to da je izjava američkog zvaničnika tačno interpretirana u medijima.

Ranije se Hojt Ji sastao i sa premijerkom Anom Brnabić i potpredsednicom Vlade Zoranom Mihajlović, ali u tim saopštenjima, koja, uobičajeno, usaglašavaju dve strane, nema detalja koji se tiču izjave američkog zvaničnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

89 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: