"U sekundi shvatim zašto stižu dolari da se oslabi Vučić"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je, u vezi sa proglašenjem nezavisnosti Katalonije, da postoji samo jedno međunarodno pravo.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug / Rade Prelić
Foto: Tanjug / Rade Prelić

On je istakao da ono ne može da se krši i gazi, a da je međunarodna zajednica pokazala licemerje braneći ga u ovom slučaju, a istovremeno kršeći u slučaju Kosova.

“Koliko god smo na strani Španije, koja je pokazala iskreno prijateljstvo sa Srbijom, iz svojih razloga kao što su Katalnija ili Baskija, ali je za razliku od drugih to pokazala, znam da je svakom Srbinu teško da gleda bučno licemerje svakog dana o poštovanju teritorijalnog integriteta“, rekao je on na konferenciji za štampu posle razgovora sa prdsednikom RS Miloradom Dodikom.

Ukazao je da je suočen svakim danom sa zahtevima međunarodnih predstavnika da mora da poštuje integritet Kosova, a da odgovara da mi imamo Ustav kojim nismo priznali nezavisnost Kosova, i da ne može da im izađe u susret.

“Kada im kažem da integritet Srbije pre devet godina nije morao da se poštuje, kada to izgovorim, u sekundi razumem zašto dolaze stotine hiljada i milioni dolara sa ciljem da se oslabi Vučić i srpska vlada, kao i mnogi drugi koji ne misle kao oni“, objasnio je Vučić.

Ukazao je da se sada glasno utrkuju u licemerju zaštite nečijeg integriteta, oni koji su pre toga pregazili jednu malu zemlju kakva je Srbija i rekli da ih baš briga za nas.

Rekao je da postoje dve razlike između slučaja Katalonije i Kosova, o čemu će sutra detaljnije govoriti.

Katalonija je, kako je objasnio, protivpravno, ali u skladu sa načelom prava o samoopredeljenju, održala nekakav referendum, a da na Kosovu nije ni bilo referenduma, osim onog lažnog iz 1991, kao i lažnog kačaničkog ustava.

Ukazao je da je u Kataloniji sve prošlo mirno, a na Kosovu su agresijom stvorili situaciju kakva je bila, i da se danas moramo suočiti sa takvom realnošću.

Vučić je kazao da imamo drugačiju realnost zbog koje smo delimično krivi sami, ali i patološko licemerje kojim se strasno danas brani integritet Španije, ali ne iz Španije, nego mnogih zemalja sveta od SAD do EU.

“Krivi smo mi jer moramo spoznati kakvi smo idioti bili kada smo poslali zahtev pred Međunarodni sud pravde kojim je Kosovo dobilo legitimitet za svoje delovanje. Imali smo tada na valsti takve ljude kao što su Tadić i Jeremić, To nam sada predstavlja jeziv kamen u cipeli u svim razgovorima“, ukazao je on.

Vučić je rekao da moramo da gradimo mir, spoznamo da je Srba na Kosovu i Metohiji 6 do 8 odsto, a ne 80 procenata, da u Srbici gotovo nema Srba iako bi toponim ukazao na drugačiju sliku.

Poručio je da nema ništa od nekakvih proterivanja Albanca, već da moramo da gradimo mir i budućnost, te ekonomijom pobeđujemo, da imamo racionalni pristup svemu tome.

Podvukao je da je svaka teritorija sui generis slučaj, i da postoji samo jedno međunarodno pravo, a da Srbija svojim ponašanjem, ne iznoseći detalje sa sastanaka na kojima se suočavao sa licemerjem, pokazala zrelost i ozbiljnost.

“O njihovom licemeriju mogao bih deceniju da pričam i deceniju da pišem, ali šta Srbija ima od toga. Zato sam zadovoljan što ćemo krenuti u razgovore, da se oslobodimo naših mitova, kao i laži da je sve na Kosovu naše, ali i laži da tamo nema ništa naše“, podvukao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 214 idi na stranu