U Prizrenu uhapšen Turčin, pripadnik pokreta Gulen

Na osnovu međunarodne poternice u Prizrenu je uhapšen državljanin Turske, dobrovoljac pokreta Gulen, javili su danas prištinski mediji.

Izvor: Beta

Subota, 28.10.2017.

11:23

U Prizrenu uhapšen Turčin, pripadnik pokreta Gulen
Freeimages

Policija Kosova je saopštila da mu je, na osnovu nalog nadležnog tužilaštva, određena mera pritvota, a predstavnici sudskih vlasti najavili su da će danas biti saslušan pred nadležnim sudom.

Portal koha.net objavio je da se radi o Uguru Toksoju, koji je predstavnik dobrovoljaca pokreta Gulen na Kosovu.

On je u Turskoj optužen da je je učestvovao u pokušaja državnog udara u toj zemlji u julu prošle godine.

Portal navodi da Toksoj ima sva potrebna dokumenta i dozvolu boravka na Kosovu, gde je radio kao dobrovoljac fondacije "Atmosfera", koja odvija aktivnosti u okviru obrazovnog sistema Kosova od 2004 godine.

Pokret Gulen čine sledbenici Fetulaha Gulena koga je predsednik Turske Redžep Taip Erdogan optužio za pokušaja državnog udara.

U maju prošle godine Gulenov pokret označen kao teroristička organizacija u Turskoj, koji se u toj zemlji naziva "državna senka".

Sedamdesetpetogodišnji turski verski vođa ; Fetulah ;Gulen, živi u egzilu u SAD od 1999. godine ; i nekadašnji je Erdoganov saveznik koji je pomogao turskom predsedniku da njegova verski konzervativna Partija pravde i razvoja (AKP) dođe na vlast 2002. godine.

Međutim, dvojica saveznika uskoro su se razišla, navodno zbog pitanja podele moći i Erdoganovog autoritarnog stila upravljanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: