"Niko u Evropi neće priznati nezavisnost Katalonije"

Predsednik Evropskog parlamenta Antoni Tajani izjavio je da niko u Evropi neće priznati nezavisnost Katalonije.

Izvor: B92

Subota, 28.10.2017.

21:45

Foto: EPA SUSANNA SAEZ

Tajani je novinarima posle konferencije o budućnosti Evrope u Vatikanu rekao da je pozicija Evrope veoma jasna, a da je i da je odluka Španije da raspiše vanredne izbore u tom regionu nakon jednostranog proglašenja nezavisnosti tog regiona, "prava stvar".

"Niko neće priznati Kataloniju kao nezavisnu zemlju. Referendum je bio nelegalan... Treba da se obnovi vladavina prava", rekao je on.

Izbori će, kako je dodao, omogućiti Kataloncija da "odluče kakvu vladu žele da imaju.

Sve bi trebalo da se dešava u skladu sa španskim ustavom, naveo je on, prenosi AP.

Tajani je kazao i da se Evropa nada da dijalog može da pomogne u rešavanju ove "teške situacije" dodavši da "to ne znači da EU može da posreduje zato što je to unutrašnje pitanje Španije.

Smenjeni katalonski lider Karles Pućdemon je ranije u televizijskom obraćanju uputio poziv Kataloncima da se na demokratski i miran način suprotstave odluci španske vlade da preuzme direktnu kontrolu nad Katalonijom nakon jučerašnjeg proglašenja nezavisnosti u regionalnom parlamentu.

Portparol vlade Španije Injigo Mendes de Vigo kazao je u intervjuu Rojtersu da Pućdemon "ima pravo" da nastavi da se bavi politikom i da će vlada, ukoliko on odbije da napusti funkciju sa koje je smenjen, reagovati "inteligentno i razumno".

Španske vlasti su poručile da očekuju da će se Pućdemon kandidovati na prevremenim izborima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: