Katalonija proglasila nezavisnost, Madrid pokreće član 155

Katalonski parlament proglasio je nezavisnost tog regiona od Španije. Španski Senat odobrio mere direktne kontrole nad Katalonijom.

Izvor: B92

Petak, 27.10.2017.

15:29

Katalonija proglasila nezavisnost, Madrid pokreće član 155
Foto: Tanjug, AP

Poslanici katalonskog parlamenta o tome su odlučili na tajnom glasanju, koje su bojkotovali poslanici opozicije. Španski Senat odobrio vlastima u Madridu da direktno upravljaju Katalonijom.

Katalonski parlament glasao je za pokretanje konstitutivnog procesa odvajanja od Španije sa 70 glasova za, 10 protiv i 2 nevažeća glasa, prenosi katalonski list Vangvardija

Glasanje je sprovedeno u parlamentu u kojem ima 135 poslanika, navodi Rojters.

Rasprava u katalonskom parlamentu trajala je nekoliko sati i u njoj su se postojale oštre podele po pitanju nezavisnosti. Portparol vodeće opozicione partije u katalonskom parlamentu pocepao je u paramparčad primerak predloga separatista o proglašenju nezavisnosti tog regiona.

Poslanici Socijalističke partije, Narodne partije i Građanske partije, koji se protive nezavisnosti, iz protesta su napustili skupštinsku salu uoči početka glasanja.

Opširnije - OVDE.

Španski Senat potom je na sednici o smeni vlade Katalonije, nakon što je taj region 1. oktobra održao referendum o nezavisnosti, glasao je o aktiviranju Člana 155. Ustava Španije koji bi doveo do uvođenja prinudne uprave Madrida nad Katalonijom.

To znači da centralna vlast Španije preuzima upravljanje nad katalonskom policijom, finansijama, javnim medijima i telekomunikacijama na šest meseci, do održavanja prevremenih izbora. Te mere predviđaju i smenjivanje katalonske vlade.

Ministar inostranih poslova Ivica Dačić rekao je da jednostrano proglašenje nezavisnosti Katalonije za Srbiju nema nikakvo pravno dejstvo.

“Isti je put Kosova i Katalonije, samo je problem u tome što u ovom slučaju velike sile ne podržavaju Kataloniju, u slučaju Kosova je bio drugačiji interes. Neće valjda svet da se zasniva na tome da li vas vole ili ne vole velike sile, već mora da se zasniva na međunarodnom pravu”, istakao je Dačić.
Osim toga, španski državni tužilac tražiće da se odgovorni za glasanje o nezavisnosti Katalonije optuže za pobunu, rekao je portparol tužilaštva.

AP prenosi da predlog o kojem je parlament Katalonije glasao poziva na otpočinjanje procesa nezavisnosti, koji uključuje izradu nacrta novih katalonskih najviših zakona i otvaranje pregovora "o jednakosti" sa španskim vlastima kako bi se uspostavila saradnja.

Građani koji su se okupili ispred zgrade parlamenta ovacijama su pozdravili tu odluku, pevajući regionalnu himnu i uzvikujući "nezavisnost" na katalonskom.

Agencije prenose da hiljade pristalica nezavisnosti u Barseloni kliču i plešu nakon proglašenja rezultata glasanja u katalonskom parlamentu, nakon što su proces glasanja i prebrojavanje glasova pratili uživo na velikim ekranima.

Predsednik Katalonije Karles Pućdemon i potpredsednik Oriol Hunkeras zagrlili su se čestitavši jedan drugom nakon glasanja, u kojem su učestvovali, prenosi AP.

Pristalice nezavisnosti Katalonije nešto kasnije su u Đironi uklonile špansku zastavu iz skupštine grada i umesto nje postavile zastavu Katalonije.

Snimci mobilnim telefonima okačeni na Tviter prikazuju okupljene ljude kako viču "napolje sa španskom zastavom" nedugo pošto je regionalni parlament izglasao proglašenje nezavisne republike.

Đirona se nalazi u istoimenom okrugu na severu Katalonije, a u tom okrugu, u gradu Amer, rođen je i predsednik katalonske vlade Karles Pućdemon.
Foto: Tanjug, AP

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

216 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: