Tajni dokumenti o ubistvu Kenedija - Pandorina kutija

Vašington -- Obećana objava kompletne dokumentacije o ubistvu Džona F. Kenedija odložena je zbog uverenja da neke stranice ipak moraju ostati tajne. Četiri pitanja ključna.

Izvor: B92, index.hr
Podeli
Getty images
Getty images

Američka Nacionalna uprava za arhive i dokumentaciju odlučila je da objavi "samo" oko 2.800 dokumenata o ubistvu bivšeg predsednika SAD, što je otprilike 300 manje nego što ukupno ima tajnih dokumenata, prenosi Index.hr.

Međutim, kako prenose svetski mediji četiri pitanja ostaju ključna i "zaključana". Prvo od njih je veza između ubice Kenedija i Rusije. Naime, postoje dokumenti koji ukazuju na to da se Li Harvi Osvald pre nego što je pucao na Kenedija sastao sa jednim ruskom agentom, povezanim s nekoliko političkih likvidacija.

Otkrivene su i namere da je CIA "razmatrala" smaknuće kubanskog lidera Fidela Kastra.

Sadašnji predsednik SAD Donald Tramp kazao je prošle subote da će odobriti objavu svih tajnih dokumenata vezanih za ovo ubistvo koje je u javnosti izazvalo mnogo kontroverzi i teorija zavere, uz obrazloženje da Amerikanci zaslužuju transparentnost.

Međutim, u četvrtak je prihvatio zahtev da se javnosti ipak uskrati deo materijala, od kojih je većina u rukama FBI-ja i CIA, kazali su na pres-konferenciji visoki zvaničnici kabineta američkog predsednika.

Tramp je potpisao memorandum šefovima uprava i agencija u kabinetu, u kojima im poručuje da Amerikanci očekuju i zaslužuju da im vlada "osigura što je moguće veći pristup" dokumentaciji "kako bi ljudi konačno mogli da budu potpuno informisani o svim aspektima tog ključnog događaja".

Iako je po vlastitim rečima naložio da se "veo napokon podigne", pojedina državna tela upozorila su "da određene informacije treba i dalje da ostanu nedostupne javnosti zbog nacionalne sigurnosti, zaštite pravnog poretka i pitanja vezanih za spoljnu politiku".

Američki predsednik kazao je da u takvoj situaciji nije imao izbora i da je bio prisiljen da prihvati izuzeće pojedinih delova dokumenata iz objave.

Naložio je ipak državnim telima da u idućih 180 dana provere sve izuzete delove. Na kraju tog razdoblja Tramp je rekao da će tražiti da se objave sve informacije za koje službena tela ne budu mogla podneti dokaze da ih treba zadržati u tajnosti.

Američki predsednik, koga su zvali i Džej Ef Kej (JFK), ubijen je 22. novembra 1963. Komisija koja je istraživala ubistvo 46-godišnjeg harizmatičnog predsednika zaključila je da ga je ubio bivši strelac prve klase Američke mornarice Li Harvi Osvald i da je u tome bio sam, prenosi AFP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 566 idi na stranu