Episkop bački Irinej: Mihajlovićeva podržala Hertu Miler

Beograd -- Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović potpuno svesno je podržala nemačku književnicu Hertu Miler, saopštio je episkop bački Irinej.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Kako navodi, "Svakom iole dobronamernom čoveku upoznatom sa činjenicom da svake godine u Srbiji umre 30.000 ljudi više nego što se rodi" nesporan je apel patrijarha Irineja “da preporučimo našim materama da su dužne da rađaju decu, po Božjem blagoslovu i daru datom majkama, da na taj način ostanemo u istoriji“

Episkop bački ističe da je ministarka i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost te reči, “koje su izraz njegovog decenijama sticanog duhovnog iskustva koje duboko sagledava našu nacionalnu tragediju, postepeno nestajanje sa lica zemlje”, stavila u kontekst ratova i stradanja.

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je ranije na tu izjavu patrijarha da treba pustiti žene da rađaju onda kada one to hoće.

“Time je gospođa Mihajlović potpuno svesno podržala nemačku književnicu Hertu Miler, koja je samo dan ranije za ratove u bivšoj Jugoslaviji optužila srpski narod i Srpsku Pravoslavnu Crkvu”, navodi episkop bački.

Osim toga, on navodi da je motivacija Herte Miler, “zasnovana na istorijskim kompleksima i porodičnom vaspitanju jasna je i neupitna", a da motivacija Zorane Mihajlović da “izvrće reči o deci i blagoslovu i radosti rađanja” nije politička:

“To znači da ona ne očekuje da će tako sebi i političkoj stranci kojoj pripada doneti glasove na izborima. Pre će biti da je njena motivacija lične prirode, da je zapretena negde u njenoj podsvesti i da joj treba pomoć duhovnika”.

Kako kaže, njena kritika “poglavara Srpske Pravoslavne Crkve može se tumačiti i kao njena otuđenost od te Crkve, Crkve njenih predaka”.

“To jeste njeno ljudsko i građansko pravo, ali u tom slučaju ona ne raspolaže nikakvim kriterijumima na osnovu kojih bi meritorno mogla da procenjuje sadržaj i vrednost Patrijarhovih poruka. Ne znamo da li je tako, no ako jeste, onda bi joj umesto pomoći duhovnika dobro došla i pomoć nekog trezvenijeg političara, a po potrebi i psihologa”, navodi episkop.

“Kao ubeđena privrženica ‘evropskih’, možda i ‘evroatlantskih’ vrednosti i standarda, ona je i veliki poštovalac ljudskih prava, naročito ženskih prava, iako verovatno ne zna da je tim pravima izvor u hrišćanskoj etici, odnosno u hrišćanskom učenju o neprikosnovenoj vrednosti i dostojanstvu svake ljudske ličnosti. Zna se, međutim, da osnovno ljudsko pravo jeste pravo na život. Zato pitam gospođu ministarku - da li embrion, nerođeno dete, novo ljudsko biće u utrobi majke, ima pravo na život? I da li bilo ko, a pogotovu roditelji (ne apostrofiram posebno majke), ima pravo da oduzme bilo čiji život, u tom broju i život svog nerođenog, ali već postojećeg deteta? Kako to da se za ubistvo novorođenčeta ide na robiju, a o ubistvu potpuno nevinog i nezaštićenog budućeg novorođenčeta slobodno i nekažnjivo odlučuje samo i isključivo žena, kako tvrdi gospođa Mihajlović? Gde je tu moral, gde savest, gde duša, gde elementarna ljudskost”, dodao je on.

Episkop na kraju saopštenja ističe da “pitanje braka i porodice, pa i pitanje rađanja ili abortusa kao alternative rađanju, nije prevashodno pravno, političko, demografsko i sociološko pitanje nego egzistencijalno, etičko i aksiološko pitanje”.

Mihajlovićeva protiv SPC: Pustite vi žene da odluče

Patrijarh Irinej je na Sajmu knjiga, kako je preneo list "Alo", rekao da je dužnost da se "preporuči našim materama da su dužne da rađaju decu po božjem blagoslovu".

"Dužni smo da obnovimo naš narod i na taj način ostanemo u istoriji, iako smo postradali", rekao je on.

Osim toga, mitropolit Amfilohije je pre desetak dana optužio "Srpkinje da su postale čedomorke".

“One u svojim utrobama pobiju za jednu godinu više dece nego što su pobili Musolini i Hitler i Broz i ovi koji su ovde na Kosovu i Metohiji. A hoćete da kao narod imamo blagoslov božji”, rekao je mitropolit prilikom služenja liturgije u u Pećkoj patrijaršiji.

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović nakon toga je poručila da treba pustiti žene da rađaju onda kada one to hoće.

Na pitanje novinara, uoči Samita ženskog liderstva, kako komentariše izjave crkvenih velikodostojnika da žene moraju da rađaju da bi obnovile naciju, Mihajlovićeva je rekla da ne veruje da danas ženama treba reći tako nešto.

“Mislim da danas nema žene na svetu koja ne želi da ima dete, da ga neguje, gleda i brine o njemu i da se brine o njegovom napretku. Svakako, ne treba da zaboravimo da žene nisu ranije mogle da kažu svoje mišljenje, kada smo imali mnoge ratove i da budu na mestima gde se donose odluke. Da budu tu kada su njihova deca, muževi i braća odlazili odakle se nisu vraćali ili su se vraćali bez ruku, nogu ili u kovčezima", poručila je ministarka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 214 idi na stranu