Katalonija: Dan "D" treći put i tri scenarija raspleta

Uprkos najavama da će katalonski lider proglasiti nezavisnost tog regiona 23. oktobra, to se nije dogodilo, a u medijima se sada pojavio novi datum.

Izvor: Sputnjik

Sreda, 25.10.2017.

09:06

Katalonija: Dan
Getty images

Kako je ranije najavljeno, 26. oktobra bi trebalo da se održi sednica katalonskog parlamenta, na kojoj bi mogla biti doneta odluka o proglašenju nezavisnosti Katalonije, na osnovu nedavno održanog referenduma.

Istovremeno, Senat u Madridu u petak bi mogao da aktivira Član 155 španskog ustava, kojim bi upravu nad problematičnom pokrajinom preuzela centralna vlada u Madridu. Šta zapravo čeka Španiju u narednim danima i da li su na pomolu ozbiljniji građanski sukobi u toj zemlji, pita se Sputnjik?

Novinar Vladimir Stanković, dugogodišnji dopisnik iz Barselone, kaže da postoji nekoliko scenarija za razvoj događaja u Španiji, ali smatra da je najizvesniji onaj po kojem će Senat u petak izglasati aktiviranje Člana 155 Ustava.

"Mislim da karlos Pućdemon, ako se i pojavi u Senatu, neće promeniti svoj stav i ostaće na dosadašnjim pozicijama, što znači da bi u petak Senat mogao da na predlog vlade donese odluku da Pućdemon i njegova vlada budu smenjeni. To bi stupilo na snagu u subotu, kad bi trebalo da bude objavljeno u službenom listu, ali kako će to sve izgledati u praksi, teško je reći jer nema sličnih primera ili iskustava na koje bi neko mogao da se pozove. Ideja je da nadležna ministarstva centralne vlade iz Madrida preuzmu u okviru svojih resora upravu nad Katalonijom, a kako će to zaista izgledati nemoguće je predvideti. Sigurno će biti mnogo otpora, ne toliko fizičkog koliko raznih subverzija, podmetanja i ometanja", objašnjava Stanković za Sputnjik.

Trivo Inđić, bivši ambasador Srbije u Španiji, za Sputnjik kaže da su u toj zemlji u toku unutrašnje rasprave, kako među samim pristalicama nezavisnosti, tako i među onima koji pritiskuju Katalonce da odustanu od nezavisnosti.

"Zanimljivo je da se u poslednja dva dana pojavio i raskol među katalonskim socijalistima koji su dosad podržavali centralnu vlast u Madridu, pa su mnogi gradonačelnici Socijalističke partije u Kataloniji odlučili da napuste tu partiju. Katalonski parlament sprema pravne dokaze protiv Člana 155 ustava koji predsednik španske Vlade Rahoj hoće da primeni, ali se isto tako govorio i o tome kako zaštititi katalonsku policiji od pritiska nacionalne policije. U samoj Kataloniji jača ta želja da se opiru Madridu, pa ima čak i onih koji su spremni da putem sile brane katalonske institucije", upozorava Inđić.
Tanjug-AP
Na pitanje kakva se reakcija Madrida očekuje ukoliko katalonski parlament proglasi nezavisnost te pokrajine pre zasedanja Senata u petak, Stanković kaže da će ta odluka, po svoj prilici, momentalno ili najkasnije sutra biti poništena od strane centralne vlade kao neustavna, nelegalna i nezakonita.

"Tek posle toga, kada dođe do primene Člana 155, moguće je da će doći do nekih problema i reakcija, ali prvo treba videti u kojoj će to formi biti sprovedeno jer vlada u Madridu nema nikakvo iskustvo u tom pitanju. To bi praktično bilo uvođenje neke vrste prinudne uprave i ostaje da se vidi kako bi se to u praksi sprovelo i kakva će biti reakcija onih koji su pod tom vrstom uprave. Lično mislim da ne treba očekivati neke prevelike demonstracije sile ili sukobe. Sigurno će biti nekih protesta poput onih proteklih dana, ali ne verujem da će to preći granice dozvoljenih vidova izražavanja nezadovoljstva", napominje Stanković.

Trivo Inđić sumnja da će Pućdemon u Madridu uspeti da odbrani svoje pozicije jer je, napominje, parlament u Madridu, Senat i komisija koja je napravljena da sakupi argumentaciju za primenu Člana 155, sačinjena uglavnom od predstavnika vladajuće Narodne partije. Kako kaže, pritisak iz Madrida je vrlo snažan i na sve moguće načine se gleda da se spreči mogućnost otcepljenja Katalonije.

"Mogućnost za najoštriju konfrontaciju apsolutno postoji, imajući u vidu da u Madridu raspravljaju da li odmah treba oduzeti pravo funkcionerima u Kataloniji da se bave politikom ili je to neko pravo koje ne zavisi od Madrida, kao i da li katalonsku policiju treba sasvim isključiti iz poslova javne bezbednosti i sve prepustiti nacionalnoj policiji koja podržava Madrid. Rahoj je čak odlučio da traži od predstavnika drugih autonomija u Španiji da ga podrže i da se izjasne o katalonskoj ideji za nezavisnost. Istovremeno su prisutni i pritisci na preduzeće i na banke da se iseljavaju iz Katalonije, pa je zemlja u vrlo intenzivnom previranju i svaki dan donosi nova iznenađenja", ocenjuje Inđić.

Novinar Vladimir Stanković podseća da je najavljeno da bi u slučaju jednostrano proglašene nezavisnosti Pudždemon mogao da bude sudski gonjen.

"Ministar pravde Rafael Katala je rekao da u Španiji mišljenje nije delikt, ali delovanje protiv zakona jeste. Tako da se nagoveštava da bi Pudždemon mogao biti procesuiran, optužen za pobunu za neizvršavanje obaveza, ali to su sve pretpostavke za ono što će usledili ukoliko dođe do tog ekstremnog slučaja, odnosno do jednostrano proglašene nezavisnosti", zaključuje Stanković za Sputnjik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: