Male boginje s Kosova stigle u Kragujevac

Beograd -- Male boginje stigle su sa KiM, gde je u nekim mestima zabeležena epidemija malih boginja, u Kragujevac, pišu "Večernje novosti".

Izvor: B92, RTS, Večernje novosti
Podeli
Freeimages.com
Freeimages.com

Podsetimo, RTS je nedavno preneo da je u pojedinim opštinama Na Kosovu, među kojima su i one sa srpskim stanovništvom, zabeležen povećan broj obolelih od morbila, a od te zarazne bolesti čak je umrlo i jedno dete. Samo u Prištini zabeleženo je oko 100 slučajeva.

Zbog toga su tamošnje zdravstvene i nadležne institucije povećale nadzor građana ali i obuhvat vakcinacije MMR vakcinom.

Na dodatnom oprezu su i nadležni u Srbiji, ali i u Crnoj Gori odakle je u ponedeljak saopšteno da je epidemija malih boginja u toj zemlji za sada sasvim izvesna, budući na situaciju na Kosovu ali i u okruženju.

Kako pišu "Novosti", male boginje su međutim već stigle sa Kosova u Kragujevac. U Institutu za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" laboratorijski je potvrđeno da je osoba iz Kosovske Mitrovice, koja je bila u poseti Kragujevcu, razvila simptome bolesti.

To je, navodi dalje taj beogradski list, drugi slučaj prenošenja malih boginja s Kosova, otkako je tamo proglašena epidemija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 169 idi na stranu