O čemu su razgovarali Vučić i Hojt Ji: Primedbe i odgovori

Beograd -- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić narednih dana će saopštiti sadržaj odgovora na primedbe koje je izneo zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Hojt Brajan Ji

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug, Dragan Kujundžić
Tanjug, Dragan Kujundžić

To je saopšteno posle sastanka Vučića i Jija.

Razgovor je bio veoma otvoren. Američki zvaničnik pohvalio je ekonomske reforme i fiskalnu konsolidaciju, koje je sprovela Vlada Aleksandra Vučića, a koje nastavlja Vlada Ane Brnabić i iskazao optimizam za dalji napredak u regionu u narednom periodu, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Ji je izrazio zabrinutost zbog percepcije da je Srbija jednom nogom na putu ka Evropskoj uniji, a drugom ka savezu sa Rusijom. On je izrazio i zabrinutost zbog ruskog uticaja u regionu.

Američki diplomata pohvalio je napredak Srbije ka ispunjenju svog strateškog cilja - članstva u Evropskoj uniji, i naglasio da bi dalji napredak u oblasti vladavine prava i slobode medija, kao i normalizacija odnosa sa Kosovom, bili odlučujući na putu Srbije ka članstvu u EU.

Dvojica sagovornika su razgovarali o važnosti nastavka dijaloga, kako je Ji rekao, Srbije i Kosova.

Ji je istakao i važnost unutrašnjeg dijaloga.

Dvojica sagovornika razgovarali su i o značaju slobode izražavanja, kao i odgovornosti za objektivno izveštavanje, zasnovano na činjenicama. Američki zvaničnik je, takođe, istakao važnost postojanja opozicije u demokratskom društvu.

Ji se zauzeo za rešavanje slučaja ubistva braće Bitići 1999. godine i slučaja paljenja ambasade SAD u Beogradu 2008. godine.

Predsednik Vučić je pažljivo saslušao američkog predstavnika i na veoma direktan način odgovorio na njegove primedbe, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Sadržaj odgovora predsednik Vučić saopštiće narednih dana, navedeno je u saopštenju.

Politika

strana 1 od 214 idi na stranu