Zeman sledeće nedelje poverava mandat Babišu

Pobednik parlamentarnih izbora u Češkoj Andrej Babiš kaže da mu je predsednik Miloš Zeman rekao da će mu sledeće nedelje poveriti mandat za formiranje vlade.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 23.10.2017.

22:11

Zeman sledeće nedelje poverava mandat Babišu
Foto: Gettyimages

Prema tradiciji, predsednik Češke pitaće lidera pobedničke partije, u ovom slučaju ANO (na češkom "da"), da formira vladu.

Politička partija ANO, milijardera i biznismena Babiša, osvojila je 29,6 odsto glasova na parlamentarnim izborima koji su održani tokom vikenda.

Rojters navodi da će Babiš možda imati poteškoća da nađe koalicionog partnera zbog optužbi o prevari, koje on demantuje.

Agencija AP ocenuje da je Babiš, drugi najbogatiji čovek u Češkoj Republici, na putu da postane najmoćniji političar u toj državi, uprkos optužbama.

Neki Babiša nazivaju "Češki Berluskoni", po uzoru na bivšeg premijera Italije i milijardera Silvija Berluskonija, dok ga drugi vide kao češku verziju predsednika SAD Donalda Trampa.

Babiš je poznat po sloganu "svi kradu" i po svojoj odlučnosti da državu vodi kao kompaniju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: