Liberman: Hezbolah pokušava da uvuče Izrael u bitku

Izraelski ministar odbrane Avigdor Liberman izjavio je da raketna vatra na izraelsku stranu Golana u subotu nije bila greška, već "namerna".

Izvor: Beta

Ponedeljak, 23.10.2017.

21:35

Liberman: Hezbolah pokušava da uvuče Izrael u bitku
Foto: Thinkstock

Liberman je naveo da je napad izveo libanski Hezbolah "koji pokušava da uvuče Izrael u bitku".

Govoreći poslanicima iz svoje nacionalističke partije Izrael naš dom (Jisrael bejtenu), on je za prekograničnu vatru rekao da je izvedena "ličnom i direktnom naredbom Nasralaha", aludirajući na lidera te šiitske organizacije Hasana Nasralaha i pet projektila koji su ispaljeni u subotu.

U novinskim izveštajima je navedeno da se radi o grešci i prelivanju sukoba, a današnju Libermanovu ocenu da je napad naredio Nasralah nisu mogli da potvrde odbrambeni izvori. Jedan odbrambeni zvaničnik rekao je da Libermanovi komentari o Nasralahu i raketnoj vatri na Golanu nisu potekli od vojske već su zasnovani na njegovom razumevanju, proceni i perspektivi.

U međuvremenu je vojska navela da je vatra došla sa teritorije koju kontrolišu snage sirijskog predsednika Bašara Asada, ali po svoj prilici bez njegovog znanja.

"Zato pozivam i Asadov režim i takođe ruske snage koje su tamo prisutne, da obuzdaju Hezbolah. I to je još jedan primer zašto oni moraju biti izbačeni iz Sirije što je moguće brže", rekao je Liberman.

On i izraelski premijer Benjamin Netanjahu su u poslednjim nedeljama optuživali Iran da pokušava da proširi vojni uticaj na jugu Sirije blizu granice Izraela i upozoravali da potezi Teherana neće biti ignorisani.

Izraelska vojska je raketiranje u subotu označila neubičajenim, a činjenica da se desilo rano ujutru kada nije bilo sukoba pojačalo je sumnje da je vatra bila namerna. U svakom slučaju Liberman je rekao da Izrael i dalje smatra odgovornim režim sirijskog predsednika Asada.

Izrael je u odgovoru na tu vatru napao sirijsku artiljeriju. Ta zemlja nastoji da se drži podalje od rata u susedno Siriji, ali je napadala skoro 100 puta poslednjih godina konvoje oružja namenjene libanskom Hezbolahu protiv koga je u leto 2006. godine ratovala više od mesec dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: