"Odgajan" je da bude na vlasti i opet je pobedio

Tokio -- Vladajuća koalicija japanskog premijera Šinzoa Abea će, posle izbora, zadržati dvotrećinsku većinu, javila je japanska televizija NHK.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug-AP
Tanjug-AP

Abeova konzervativna Liberalno demokratska partija i njen koalicioni partner stranka Komeito zajedno će obezbediti najmanje 310 od 465 mesta u parlamentu, pokazuju podaci NHK na osnovu dostupnih rezultata izbora kao i sopstvenih izlaznih anketa, preneo je AFP.

Šinzo Abe smatra se pragmatičnim i prepredenim političarom, koji je znao da se zbliži sa Donaldom Trampom i Vladimirom Putinom, a da istovremeno nastupa kod kuće sa nacionalističkom agendom.

Abe (63) je deo treće generacije snažnih japanskih političara, koji je "odgajan" da bude na vlasti, navodi AFP. Njegov deda, Nobusike Kishi, bio je član japanske vlade tokom Drugog svetskog rata i nakratko uhapšen zbog ratnih zločina - iako nikada optužen - da bi posle rata postao premijer i izgradio savezništvo sa Amerikancima.

Abeov otac Šintaro Abe, bio je šef japanske diplomatije, ali nije uspeo da dodje na čelo vlade. Nakon njegove smrti 1993. godine, Šinzo je seo na očevo upražnjeno poslaničko mesto.

Šinzo Abe se, zatim, žestoko borio da postane premijer, i kada je to najzad uspeo 2006. godine, postao je, sa 52 godine, najmladji premijer Japana i prvi rođen posle Drugog svetskog rata.

On je, međutim, nakon 12 meseci, napustio taj položaj, ali se vratio na vlast 2012. sa obećenjem da će oživeti japansku privredu i uvesti "diplomatiju koja ima panoramsku perspektivu nad mapom sveta".

Abe je nedavno skrenuo globalnu pažnju kada je postao prvi strani lider koji je posetio Trampovu kulu u Njujorku, još pre nego što je novi predsednik SAD bio inaugurisan, i tamo se sa Trampom srdačno rukovao u blještavom okruženju.

Ta dvojica obožavalaca golfa, odleteli su zatim na Mar-a-Largo, Trampovo imanje na Floridi, gde je nakon partije "golf diplomatije", američki predsednik pohvalio Abeovu "snažnu ruku" i dodao da je izmedju njih bilo "vrlo, vrlo dobre hemije". Očekuje se da Abe, ojačan posle pobede na izborima, idućeg meseca ugosti Trampa u Tokiju.

Abe, međutim, neguje i veze sa Putinom, koga je pozvao u njegov rodni grad Nagato, na takozvani "banjski samit", u nastojanju da Japan i Rusija konačno potpišu mirovni sporazum kojim bi i zvanično okončali neprijateljstvo iz Drugog svetskog rata.

Na ekonomskom planu, Abe je krenuo politikom po njemu nazvanom "Abenomiks", a koja predstavlja kombinaciju velikodušne državne potrošnje i monetarnog popuštanja centralne banke.

Japan, treća po veličini svetska privreda, uživa najduži period ekspanzije za više od decenije, ali je inflacija tvrdoglavo niska, dok potrošnja ostaje razočaravajuća.
Abe je na domaćem planu sledio nacionalističku agendu, predlažući izmene pacifističkog ustava, koji su nametnule SAD, kako bi Japan mogao da svoje odbrambene snage pretvori u pravu armiju. To je izazvalo napetosti u odnosima Tokija sa Kinom i Južnom Korejom.

Poslednjih meseci, njegova podrška u javnosti je bila oslabila, zbog niza skandala, uključujući tvrdnje da je u poslovnim sporazumima favorizovao svoje prijatelje, a pritom nije od pomoći bila ni njegova reputacija arogantnog političara.

On je, međutim, hitro reformisao svoju vladu, a ankete su pokazale da javnost odobrava njegovu žestoku reakciju na lansiranje raketa Severne Koreje.

Abeova supruga Akie, kćerka je poznatog biznismena. Na početku njegovog mandata, pažnju japanskih medija privukla je činjenica da se njih dvoje javno drže za ruke, što je neobičan prizor u Japanu gde se partneri političara retko pojavljuju u javnosti.

Svet

strana 1 od 13265 idi na stranu