Nastavlljen proces rehabilitacije Nedića

Beograd -- U Višem sudu u Beogradu nastavljen proces po zahtevu za rehabilitaciju srpskog premijera za vreme okupacije u Drugom svetskom ratu Milana Nedića.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Thinkstock
Ilustracija: Thinkstock

Na ročištu je svedočio profesor Filozofskog fakulteta Milan Ristović, koji je detaljno govorio o okolnostima koje su se dešavale u vreme Nedićeve vlade od 1941-1945. godine, rekao je Tanjugu punomoćnik podnosilaca zahteva za rehabilitaciju avokat Zoran Živanović.

Profesor je detaljno odgovarao na pitanja suda i govorio o dokumetima i radu Vlade iz tog perioda, kao i o tome šta je konkretno preduzimao Nedić.

Na sledećem ročištu koje je zakazano za 22. januar 2018. godine pitanja će mu postavljati punomoćnik podnosilaca zahteva za rehabilitaciju. Očekuje se da tada bude ispitan još jedan svedok, istoričar Aleksandar Jovanović.

Proces je danas nastavljen nakon višemesečne pauze koja je usledila zbog odlučivanja o žalbama dve jevrejske organizacije koje su htele da se umešaju u postupak, ali ih je sud pravosnažno odbio.

Nedićevi potomci zatražili su zahtevom za rehabilitaciju od suda da poništi Uredbu Vlade FNRJ kojom je Milan Nedić proglašen za narodnog neprijatelja i na osnovu koje su mu oduzeta gradjanska i imovinska prava, odnosno da ga rehabilituje.

Milan Nedić nikada nije bio osuđen, niti je protiv njega podignuta optužnica. Navodno je u pritvoru izvršio samoubistvo, a nikada nije objavljeno gde je sahranjen.

Postupak po zahtevu za rehabilitaciju izazvao je negodovanja u javnosti, budući da jedan deo građana smatra da je Nedić zločinac i da sud treba da odbije rehabilitaciju.

Društvo

strana 1 od 6528 idi na stranu