Vulin: Izjave Jija dosad najteži javni pritisak na Srbiju

Beograd -- Izjave zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD Hojta Jija su svakako dosad najteži javni i vrlo nediplomatski pritisak na našu zemlju.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug / Sava Radovanović
Foto: Tanjug / Sava Radovanović

To je izjavio ministar odbrane Aleksandar Vulin i dodao da su izjave američkog zvaničnika pritisak i na naše pravo da samostalno odlučujemo.

"Ne znam kakva će biti pozicija i odgovor predsednika (Srbije Aleksandra) Vučića, ali sam siguran da će umeti da se izbori sa pritiscima, kao što je uvek umeo i do sada", naglasio je Vulin u izjavi dostavljenoj Tanjugu.

"Ali u svoje ime", rekao je Vulin, "mogu da kažem da ovo nije izjava prijatelja i da ovo nije izjava čoveka koji poštuje Srbiju, koji poštuje našu politiku, koji poštuje naše pravo da odlučujemo."

"Srbija će svoje odluke donositi sama, bez obzira koliko bili veliki oni koji smatraju da mogu da odlučuju umesto nas", zaključio je Vulin.

Visoki zvaničnik Stejt departmenta Brajan Hojt Ji rekao je da SAD ne razumeju zašto bi osoblje ruskog humanitarnog centra trebalo da dobije diplomatski imunitet.

On je istakao da to nije norma u međunarodnoj zajednici.

Da neko ko je osuđen za ratne zločine može da bude predavač na vojnoj akademiji, nije dobar znak opredeljenosti vlade da ratni zločini budu kažnjeni, rekao je u Beogradu Brajan Hojt Ji.

“Bilo da su odslužili kaznu ili ne, oni se smatraju odgovornim”, rekao je Hojt Ji.

On je izjavio i da zemlje koje žele članstvo u EU moraju jasno to da pokažu.

strana 1 od 214 idi na stranu