Vesić: Vučić i Đinđić bili neistomišljenici, ali...

Spomenik ubijenom premijeru Zoranu Đinđiću ima simboliku jer ako nešto može da simbolizuje njegov život, to je strela, izjavio je gradski menadžer Goran Vesić.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 22.10.2017.

10:33

Vesić: Vučić i Đinđić bili neistomišljenici, ali...
Foto: Beoinfo

Vesić je na RTS rekao da je jedan deo života proveo radeći sa Đinđićem čiji je život, kaže, bio brz.

"Pokušavao je da osvoji neke nove prostore, da menja stvari u društvu. Nije se obazirao na posledice i brzina je možda jedna od njegovih osnovnih karakteristika", naveo je Vesić.

Žiri za izbor idejnog rešenja spomenika izabrao je rad pod nazivom "Strela" autora Mrđana Bajića, a spomenik će biti postavljen 12. marta 2018. na Studentskom trgu, na godišnjicu ubistva premijera Đinđića.

"Za nekoliko meseci će biti 15 godina od ubistva, mi ćemo konačno dobiti spomenik Zoranu Đinđiću", rekao je Vesić i istakao da se spomenik podiže na predlog predsednika Aleksandra Vučića.

Taj predlog je, kaže, jedan civilizacijski iskorak u Srbiji.

"Vučić i Đinđić nisu bili politički istomišljenici, ali je Vučić predložio da mu se podigne spomenik. To je veoma važno za samo naše društvo", naveo je Vesić.

"Veoma je važno što je inicijativa potekla od predsednika i što je ovo državna inicijativa, jer Đinđić, kada je ubijen, nije ubijen samo kao čovek, on je ubijen kao premijer i ti pucnji su bili pucnji u državu. Zato je važno da država na taj način reaguje", dodaje Vesić.

Spomenik će biti visine 6,20 metara, belo-srebrne boje u obliku strele, usmerene na gore, koja je na delu prekinuta.

"Ta strela je prekinuta, ali je nastavljena. Ona ima jednu drugu simboliku. Pokazuje da Srbija sada nastavlja tim putem iako je u jednom trenutku ta strela biti prekinuta", rekao je Vesić.

Naveo je da će u okviru samog spomenika postojati zvučna instalacija, te će posetioci koji priđu na metar, dva od spomeniku moći da čuju žamor grada, odnosno kompjuter će generisati zvuke grada, i delove citata iz Đinđićevih govora.

"Na taj način biće to jedinstven spomenik", kaže Vesić.

Ponovio je da će ceo Studentski trg biti rekonstruisan u okviru pretvaranja centra grada u pešačku zonu, te da će izgledati slično kao Obilećev venac.

Precizirao je da će ulica od Narodnog pozorišta do Studentskog trga biti zatvorena za saobraćaj i da će to biti “ulica kulture”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: