"Prijateljstva su normalna, strategija za EU je drugo"

Predsednik Generalne skupštine UN Miroslav Lajčak izjavio je da je za Balkan i BiH prioritet članstvo u EU i to kao deo jasne strategije.

Izvor: Tanjug

Subota, 21.10.2017.

23:23

Tanjug, arhiva

On je istakao da je tako bez obzira na prijateljstva koje zemlje poput BiH i Srbije razvijaju sa Rusijom ili Turskom.

"Takva prijateljstva su sasvim normalna, dok je strategija nešto sasvim drugo", rekao je Lajčak, prenosi RTRS.

Bivši visoki predstavnik u BiH i aktuelni šef slovačke diplomatije nema dilemu da BiH ima evropsku perspektivu, ali problem vidi u političarima koji više deklarativno nego istinski predvode zemlju ka EU, vraćajući je čak nazad na tom putu.

Lajčak je govoreći o situaciji na Balkanu za "Dnevni avaz" rekao da se to područje poprilično odmaklo od toga da, kako u UN definišu, bude bezbednosna pretnja.

On je dodao je da su balkanske zemlje danas "snabdevači bezbednosti", što je veliko dostignuće.

Lajčak je naglasio da je on posebno pažljivo pratio situaciju u BiH u kojoj, kako kaže, funkcionisanje zemlje ostaje veliko pitanje.

Navodeći da je pristrasan prema BiH, koja je postala deo njegovog života, istakao je činjenicu da zemlja ne ide napred brzinom kojom bi mogla i kao što to ljudi zaslužuju.

"BiH je među onima koji snabdijevaju strane borce i taj fenomen je tu.

Ali, isto tako je i činjenica da je u ovom času zemlja u miru i da ima evropsku perspektivu, a političari u BiH su izneli mnoga javna obećanja da će implementirati tu perspektivu", kaže Lajcak.

On je istakao obavezu političara da poštuju svoju reč, te da bi građani trebalo na njih svakodnevno da reaguju ako vide da institucije ne rade kako treba.

"Nisam pristalica protesta i izlaska na ulice. Mislim da postoji mnogo drugih načina, putem građanskog društva i medija treba tražiti svoja prava. Potrebna je bolja komunikacija između politike i društva, što je veoma bitno", rekao je Lajčak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: