"Evropa ne pripada hrišćanima, Isusa i Mariju bi izbacili"

Bošnjački član Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je da Evropa ne pripada samo hrišćanima.

Izvor: Tanjug

Subota, 21.10.2017.

13:24

Foto: Tanjug

Kako kaže, hrišćanstvo je stiglo u Evropu nekoliko vekova pre islama sa istog mesta.

On je na tribini "Bošnjaci - evropski muslimani između islamofobije i ekstremizma" istakao da bi islamofobija, koja je samo deo ksenofobije kao primitivne mržnje prema drugom i drugačijem, čak izopštila i Isusa da danas dođe u Evropu jer je izgledao kao ljudi koji danas dolaze iz arapskih zemalja.

Osim toga, kako kaže, njegovoj majci Mariji bi bilo zabranjeno da studira na Sorboni jer je bila pokrivena, prenosi Fena.

"Kada bi iz evropske kulture i identiteta izbacili komponentu koju su uneli muslimani ona ne bi bila kakvu je danas znamo. Taj doprinos se ogleda u matematici, astronomiji, hemiji, biologiji, filozofiji, muzici - jer kako bi džez i rok gitaristi svirali bez arapskog, muslimanskog instrumenta gitare ili kako bi prali ruke bez sapuna i slično", rekao je Izetbegović.

Naglasio je da muslimani moraju da nađu odgovor na islamofobiju jer je Evropa i njihov kontinent, ali da, nažalost, islamski ekstremisti namerno daju materijal za prikazivanje muslimana kao terorista jer je Islamskoj državi cilj da izazove rat između muslimana i ostatka sveta.

Izetbegović je naveo i da su oni apsolutna manjina u islamskom svetu, kao i da tiha većina treba da nađe odgovor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: