"ID sposobna da izvede napad na SAD"

Direktor CIA Majkl Pompeo smatra da su ekstremisti ID sposobni da organizuju i izvedu napad na SAD, čak i pošto su proterani iz Rake.

Izvor: Tanjug

Petak, 20.10.2017.

12:07

Foto: Gettyimages

Pompeo je naveo i mogućnost da ekstremisti obore avion.

"Islamska država je i dalje sposobna da izvede operaciju spolja. Ali u tom smislu ne bih govorio u jednini. Al Kaida na Arabijskom polustrvu duže vreme ima te namere, uključujući i obaranje aviona koji leti za zapadnu zemlju. Zasigurno među tim zemljama su i SAD", rekao je Pompeo, preneo je AP.

I vršilac dužnosti ministra SAD za unutrašnju bezbednost Elejn Đuk je nedavno upozorila da ekstremisti Islamske države i druge terorističke grupe planiraju novi veliki teroristički napad poput onog koji se dogodio 11. septembra 2001.

Đuk je u američkoj ambasadi u Londonu istakla da su džihadisti koristili napade noževima i kombijima kako bi svoje članove držali posvećenima, kao i da planiraju još jednu "veliku eksploziju" sličnu onoj užasnoj iz septembra 2001, preneo je "Dejli mejl".

Ona je, pozivajući se na podatke obaveštajnih službi, rekla da ekstremisti planiraju da obore avione i tako izazovu ogroman broj civilnih žrtava.

Teroristi Al Kaide 11. septembra 2001. godine oteli su četiri putnička aviona i njima izveli samoubilačke napade na Svetski trgovinski centar u Njujorku i na Pentagon u Vašingtonu.

Četvrti avion srušio se na polju u Šenksvilu, u Pensilvaniji, a u tim napadima je poginulo skoro 3.000 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: