"Suspenzija autonomije Katalonije jača separatizam"

Pokušaji Madrida da ukine autonomiju Kataloniji samo će pojačati separatističke teženje u regionu.

Izvor: Tanjug

Petak, 20.10.2017.

09:38

Foto: Tanjug/AP

 To smatra predsednik Komiteta za međunarodne odnose Saveta Ruske Federacije Konstantin Kosačev.

"Pokušaji da se ukinu statusi autonomije Kosovu, Južnoj Osetiji, Abhaziji i Krimu u svakom slučaju, nisu ugasili želju njenih stanovnika za samoopredeljenjem, već su samo intezivirali njihovu želju za nezavisnošću", napisao je Kosačev na svojoj Fejsbuk stranici, preneo je TASS.

Madrid će sada upasti u istu zamku ukidanjem autonomije Kataloniji, naveo je on.

Istorija nas uči da ljudi ništa ne nauče iz istorije, citirao je Kosačev nemačkog filozofa Georga Vilhelma Fridriha Hegela.

Španska vlada je u četvrtak poručila da će, nakon što katalonski lider Karles Pudždemon nije odgovorio konkretno na pitanje Madrida da li je ili nije proglasio nezavisnost te pokrajine, u subotu pokrenuti član 155 španskog ustava po prvi put u istoriji.

Prema članu 155, ukoliko regionalna vlada prekrši svoje ustavne obaveze ili "postupa na način koji ozbiljno ugrožava opšti interes Španije", zvanični Madrid može da "preduzme neophodne mere da je silom natera na saradnju ili da zaštiti pomenuti opšti interes".

Član 155 samo je jedna od nekoliko opcija koje španski premijer Marijano Rahoj ima u cilju zaustavljanja katalonskih separatista.

Vlada bi, takođe, mogla da uvede vanredno stanje i uvede zabranu kretanja i okupljanja u Katalonijia prema drugim zakonima iz 2015, mogao bi da proglasi i krizu nacionalne bezbednosti i zatraži ovlašćenja poput donošenja zakona dekretom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: