Orban pobesneo: Evropski parlament primenjuje Sorosov plan

Mađarski premijer Viktor Orban optužio je Evropski parlament da je počeo da primenjuje "Sorosov plan".

Izvor: Tanjug
Podeli
Getty images
Getty images

On je to izjavio pošto je odbor EP za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnja pitanja (LIBE) usvojio izveštaj o primeni Dablinskih propisa.

Izveštaj LIBE "zanemaruje opasnost da postoji veza između migracije i terorizma", rekao je Orban dodavši da će primena tih propisa takođe ograničiti ovlašćenja država članica.

On je ocenio da je, uprkos "zabrinjavajućim razlikama po tim pitanjima" između Višegradske četvorke i Evropske komisije, radna večera lidera Višegradske četvorke i predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera u sredu bila uspešna.

Takođe je dodao da postoji dobra šansa za poboljšanje saradnje, prenosi MTI.

Prema njegovim rečima, nesuglasice po pitanju budućnosti Evrope i migracije više su ukorenjene u kulturološkim nego u političkim razlikama.

"Razjasnili smo izvestan broj pitanja oko kojih se ne slažemo i uspeli da kažemo Junkeru da želimo više poštovanja za narode Centralne Evrope, među kojima su i Mađari", rekao je Orban.

Podsetimo, državljani zemalja Zapadnog Balkana ubuduće će za putovanje u "šengenski prostor" morati prethodno da traže odobrenje od nadležnih službi EU.

Evropska unija

strana 1 od 442 idi na stranu