"Utvrđen slučaj pritiska vlasti na zamenika tužioca"

Zamenica tužioca u Mionici bila je izložena pritiscima političke stranke vladajuće većine u predmetu oformljenom zbog sumnje na falsifikovane biračke spiskove.

Izvor: B92

Četvrtak, 19.10.2017.

15:42

Ilustracija: Thinkstock

To se navodi u izveštaju koji je sačinio poverenik za samostalnost tužilaca Goran Ilić.

Kako se navodi u izveštaju objavljenom na sajtu Državnog veća tužilaca (DVT), zamenik tužioca u Osnovnom javnom tužilaštvu u Mionici S. J. je u aprilu, kao postupajući zamenik javnog tužioca bila izložena pritisku, tako što su joj preko njenih prijatelja upućivane poruke da vodi računa kakvu će odluku doneti, da vodi računa šta radi i da se ne zamera "znaš kome".

Politička stranka pritužbu je podnela pred odlučivanje Narodne skupštine o izboru S.J. za javnog tužioca u Osnovnom javnom tužilaštvu u Mionici, a tu činjenicu treba uzeti u obzir, budući da je politička stranka deo vladajuće većine i da skupštinska većina ima uticaj na izbor javnih tužilaca. Poverenik smatra da je S. J. bila izložena višestrukom pritisku najpre putem neformalnih kontakata, a potom putem pritužbe koja nije bila podneta radi ukazivanja na nezakonitosti i nepravilnosti, već u nameri da joj se naškodi i da bi se ostvario uticaj na njegovo postupanje i odlučivanje.

"Može se, takođe, osnovano pretpostaviti da je pokušaj da se ostvari uticaj imao karakter političkog pritiska, budući da je bio usmeren na predmet za čiju ishod su bile zainteresovane lokalne političke stranke, kao i da je podnošenje pritužbe od jedne političke stranke suštinski i vremenski nastavak prethodnih pritiska", navodi se u izveštaju.

S. J. je povereniku rekla da je zbog predmetu o biračkim spiskovima stvorena "negativna" profesionalna "klima" za rad i odlučivanje javnog tužilaštva, da je reč o svojevrsnom "spoljašnjem mobingovanju", a da su lokalni politički moćnici samo "faktor instrumentalizacije te nepodnošljive klime". Ona je povereniku dostavila i pritužbu političke stranke iz Mionice na njen rad, kao i propratni akt u kome je navela da pritužba sadrži obilje "grubih, omalovažavajućih i ponižavajućih tvrđenja, koje za cilj imaju blaćenje njene ličnosti i porodice, psihičko zastrašivanje, a sve radi ostvarivanja političkog ili drugog nedozvoljenog uticaja na njen rad".

Kako se navodi u izveštaju, pritužba političke organizacije prevashodno sadrži tvrdnje o ličnosti S. J. i o njenom profesionalnom angažmanu, odnosno iznosi se da S. J. "voli da se sveti", da postupa u predmetima iz nadležnosti neposredno višeg tužilaštva, da ima "omiljene" advokate i veštake.

Poverenik smatra da bi DVT trebalo da razmotri Izveštaj i preduzme mere radi osiguranja samostalnosti nosioca javnotužilačke funkcije S. J.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: