Rojters: Ratni zločinac ili uzor? Tanka je linija u Srbiji

Imenovanjem Vladimira Lazarevića za predavača na Vojnoj akademiji bavio se i Rojters koji ističe da je u Srbiji “tanka linija između ratnog zločinca i uzora“.

Izvor: B92

Petak, 20.10.2017.

10:44

Rojters: Ratni zločinac ili uzor? Tanka je linija u Srbiji
Foto: ICTY

Prema nedavnom pisanju “Večernjih novosti”, koje je ministar odbrane Aleksandar Vulin potvrdio, među predavačima na Vojnoj akademiji će i biti general Vladimir Lazarević, osuđen pred Haškim sudom za komandnu odgovornost za ratne zločine.

Lazarević je u vreme rata na Kosovu bio komandant Prištinskog korpusa.

“Iako bi u nekim zemljama presuda za ratne zločine mogla da bude minus, u Srbiji je postala medalja časti“, piše Rojters.

Osim toga, oni prenose i izjavu ministra odbrane Aleksandra Vulina da bi “uzori za kadete trebalo da budu srpski generali, naročito oni koji su se dokazali u najtežim vremenima“.

Kako navode, taj potez je “alarmirao aktiviste za ljudska prava“ u Srbiji, dok je Lazarević tek jedan od “trojice osuđenih za ratne zločine koji su dobili političke funkcije nakon odsluženja kazni“.

Rojters ističe da je osuđenik za ratne zločine Nikola Šainović, bliski saradnik Slobodana Miloševića tokom rata na Kosovu, postavljen na visoku fukciju u Socijalističkoj partiji Srbije nedelju dana nakon izlaska na slobodu 2015. godine, kao i da je bivši vojni zvaničnik Veselin Šljivančanin, osuđen u Hagu zbog ubijanja više od 200 hrvatskih civila u Vukovaru 1991. godine, gost na događajima Srpske napredne stranke.

Rojters piše i da nisu mogli da dođu do Lazarevića koji se retko pojavljuje u medijima, dok je portparolka ministra Vulina izjavila da on nije dostupan za komentar.

“Ta poruka je vrlo opasna, igraju se s vatrom. Ovo čak nije ni istorijski revizionizam, to je uvođenje zločina kao preporučenog čina. To je kraj bilo kakve vizije o evropskoj integraciji, dobrim odnosima sa susedima i regionalnoj saradnji. Ništa od toga nema smisla posle ovoga“, izjavila je za Rojters Nataša Kandić.

Lazarević, Šainović i Šljivančanin su uvek negirali da su učinili bilo šta loše, ističe Rojters.

“Duboko smo uznemireni sistemskom glorifikacijom ratnih zločinaca i njihovom rehabilitacijom u političke, bezbednosne i obrazovne institucije“, izjavio je za Rojters zamenik kosovskog premijera Enver Hodžaj.

Rojters ističe da su ratni zločinci došli na vlast i u drugim delovima bivše Jugoslavije – gradonačelnik Velike Kladuše u Bosni je “zloglasni Fikret Abdić“, dok je Johan Tarčulovski, jedini Makedonac koji je osuđen za ratne zločine u Hagu, sada član parlamenta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: