Dan D: Pućdemon zapretio, Madrid najavio "nuklearku"

Katalonski vođa Karles Pućdemon obavestio je špansku vladu da Katalonija nije proglasila nezavisnost, ali da bi mogla to zvanično da uradi.

Izvor: B92, Beta
Podeli
Getty Images
Getty Images

On je najavio da će to biti učinjeno ako Madrid nastavi sa "represijom", odnosno suspenzijom njene autonomije.

Istovremeno, neimenovani španski državni zvaničnik rekao je danas za AP da Pućdemonovo pismo ne odgovara na poziv španske vlade da razjasni da li je već proglašena nezavisnost. Taj zvaničnik je rekao da vlada planira da pokrene član 155 Ustava i suspenduje autonomiju Katalonije.

U političkim krugovima taj član zovu i “nuklearna opcija“, dok ga je bivši ministar spoljnih poslova Hose Manuel Garsija nazvao “atomskom bombom“. Radi se o ekstremnoj meri predviđenoj za ekstremne situacije. Ta mera u Španiji još nikad nije uvođena.

Pućdemon je ovo naveo u pismu španskom premijeru Marijanu Rahoju neposredno pred istek roka koji mu je Madrid dao danas do 10 sati da razjasni da li je proglasio nezavisnost tog španskog regiona ili nije.

"Ako vlada države nastavi da sprečava dijalog i nastavi s represijom, Parlament Katalonije mogao bi, ako to smatra prikladnim, da održi glasanje o zvaničnoj deklaraciji o nezavisnosti o kojoj nije glasao 10. oktobra", napisao je Pućdemon u pismu Rahoju posle najava suspenzije autonomije Katalonije, navodi agencija Frans pres.

Madrid je saopštio da će, ako Pućdemon ne odustane od proglašenja nezavisnosti, na osnovu ustavnih ovlašćenja delimično ili u potpunosti ukinuti autonomiju tog španskog regiona.

Lider Katalonije je posle referenduma održanog 1. oktobra, koji osporavaju centralne vlasti, potpisao deklaraciju o nezavisnosti Katalonije, čiju je primenu odmah suspendovao, očekujući dijalog s centralnim vlastima u Madridu.

Svet

strana 1 od 13126 idi na stranu