Misterija sa podmornice: Novi dokazi, Madsen ćuti

Piter Madsen (46), danski inženjer optužen za ubistvo švedske novinarke Kim Vol prestao je da razgovara sa istražiteljima.

Izvor: index.hr

Sreda, 18.10.2017.

21:55

Misterija sa podmornice: Novi dokazi, Madsen ćuti
Foto: Gettyimages

Do ovog preokreta u stravičnom slučaju ubistva koje je potreslo Dansku, Švedsku i ostatak Evrope je došlo kada se njegov iskaz, koji je već jednom promenio, pokazao kao lažan, prenosi Indeks.hr.

Naime, Madsen je prvo tvrdio da je Vol, koja je poslednji put viđena živa 10. avgusta kada se ukrcala na njegovu podmornicu u sklopu reportaže, iskrcao u kopenhagenskoj luci. Vol se ukrcala na podmornicu UC3 Nautilus, koju je Madsen sam dizajnirao i izgradio, u sklopu reportaže o ovom ekscentričnom izumitelju.

Nakon što je telo Kim Vol - bez glave i nogu - pronađeno na obali ostrva Amager, iako je za njega bila privezana šipka koja ga je trebalo naterati da potone, Madsen je promenio priču, tvrdeći da je Vol poginula nesrećnim slučajem kad joj je na glavu pao 70 kg težak poklopac podmornice koji je on pridržavao i slučajno ispustio kad je izgubio ravnotežu.

Zbog toga je, kako je tada pokušavao uveriti istražitelje, upao u stanje “suicidne psihoze” i bacio njeno telo u more, a podmornicu potopio.

Međutim, kada je danska policija 6. oktobra u istom zalivu izronila njenu odsečenu glavu i noge zamotane u plastičnim kesama, bez sumnje je utvrđeno da Madsenov iskaz nema veze s istinom, budući da na glavi nije pronađena fraktura lobanje niti ikakva druga povreda tupim predmetom, koju bi udarac 70 kg teškim metalnim poklopcem zasigurno prouzorkovao.

Nadalje, na Madsenovom telu pronađene su ogrebotine s DNK koji pripada Kim Vol, što ukazuje na to da je došlo do borbe između njih dvoje.

Osim toga, pronalazak ostatka tela bio je ključan za istragu, budući da početnom autopsijom nije bilo moguće utvrditi uzrok smrti. Telo novinarke je izbodeno 15 puta, jednom u grudi i 14 puta u genitalije, ali nije jasno je li Vol na taj način ubijena.

Istražitelj Jens Miler izjavio je na konferenciji za štampu kako je telo izbodeno kako bi se sprečilo njegovo naduvavanje i izranjanje na površinu, očito neuspešno.

Međutim, snimci koje su istražitelji u međuvremenu pronašli upućuju da je sakaćenje tela ubijene imalo (i) seksualni motiv. Kako javlja “Telegraf”, snimci mučenja i ubijanja žena vešanjem, paljenjem i odrubljivanjem glave pronađene su na računaru iz Madsenove radionice. Prema tvrdnji tužioca na snimcima ništa nije odglumljeno, već se radi stvarnim ubistvima.

Iako Madsen insistira da snimci nisu njegovi i da ih je tamo mogao staviti i gledati neko od njegovih saradnika, nije teško povezati ovaj bolesni fetiš s monstruoznim načinom na koji je Voll ubijena i izmasakrirana - pogotovo s obzirom na to da je na potopljenoj podmornici pronađen njen donji veš.

Policija je takođe pronašla nož kojima je Madsen verovatno izbo odnosno raskomadao telo novinarke.

A kako prenosi švedski Aftonbladet, jedan Madsenov prijatelj otkrio je kako su njih dvojica s još nekoliko prijatelja u jednoj prilici raspravljali o tome koje bi bilo hipotetski idealno mesto za skrivanje tela nakon ubistva.

Na kraju ove bizarne rasprave zaključili su da je najbolje mesto upravo zaliv Koge, jer ima ograničenja ronjenja.

Uzevši u obzir sve ove dokaze koji nedvosmisleno ukazuju na Madsena kao ubicu, nije ni čudno što se on odlučio braniti ćutanjem.

Kako javlja “Kopenhagen Post”, danska policija sve više sumnja da Vol ustvari nije Madsenova jedina žrtva, zbog čega je odlučila ponovo otvoriti nerešene slučajeve ubistava u Danskoj, Švedskoj i Norveškoj, od kojih neki takođe uključuju raskomadana tela žrtava, i potražiti moguće ostatke Madsenovog DNA na njima.

Jedan od takvih slučajeva je ubistvo japanske turistkinje Kazuko Tojonada iz 1986. Uprkos vremenskom razmaku od 31 godine, dva ubistva imaju neverovatne sličnosti. 22-godišnja Tojonada nestala je dok je putovala Skandinavijom. Njeno telo - bez glave - pronađeno je kako pluta u moru u, zalivu Koge. Madsenova rodna kuća bila je manje od kilometar udaljenosti od tog mesta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: