NS: Apoteka davala kopije recepata privatnoj kompaniji

Apoteka "Novi Sad" dostavljala je privatnoj kompaniji "Phoenix pharma" kopije recepata koji sadrže lične podatke građana, otkriva 021.rs.

Izvor: 021.rs, Zoran Strika
Podeli
Ilustracija: Thinkstock
Ilustracija: Thinkstock

Kako se navodi, dostavljani su podaci o ličnim imenima, brojevima zdravstvenog kartona i šiframa dijagnoze.

Ovom praksom Apoteka je povredila prava na zaštitu podataka lica čiji se podaci prikupljaju, čime je prekršila i odredbe Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, utvrdila je Državna revizorska institucija (DRI) u Izveštaju o reviziji završnog računa Apoteke Novi Sad za 2016. godinu.

"Nepoštovanje propisa kojima se uređuje zaštita podataka o ličnosti može dovesti do ugrožavanja prava na privatnost pacijenata. Preporučuje se Apoteci 'Novi Sad' da preduzme mere i aktivnosti koje će obezbediti da se sa naročito osetljivim podacima, u koje spadaju i podaci o osiguranim licima, upravlja u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka", stoji u izveštaju DRI.

U Apoteci "Novi Sad" kažu za 021.rs da su postupili u skladu sa preporukama koje im je dostavio revizor. Direktorka Apoteke Nada Ilić kaže da su ti podaci dostavljani kako bi se ostvarilo pravo na participaciju i kako bi se građanima obezbedio skup lek "Forteo" koji se koristi za lečenje osteoporoze.

"Predlagalo se da se ukine ovakav način isporuke leka, ali na to nismo pristali, jer građani kojima je lek potreban ne bi mogli adekvatno da se leče, odnosno ne bi mogli da plate visoku participaciju za lek. Podaci o pacijentima su dostavljani kako bi se ostvarilo pravo na participaciju. Nakon preporuke revizora prestalo se sa tom praksom. Revizor je utvrdio nepravilnost, ali to nije karakteristično samo za Apoteku 'Novi Sad', nego na nivou cele Srbije. Mi želimo da se to reguliše, kako se ovakve stvari ne bi ponavljale. Napominjemo da odluku o učešću, odnosno participaciji za lek, ne donose Apoteke, nego RFZO, a da smi mi pomogli pacijentima, što uvek radimo, da dođu do neophodnog leka i učinili ga pristupačnijim", poručuje Ilić.

Međutim, u kompaniji "Phoenix pharm" kažu za 021 da oni ni u jednom trenutku od Apoteke "Novi Sad" nisu tražili podatke pacijenata kako bi se izvršile međusobne obaveze. Kako kažu, apotekama su dostavili obaveštenje o nadoknadi participacije u kojem se navodi da se nadoknada obavlja uz dostavljanje specifikacije recepata (broj, datum, količina), kopije fiskalnog računa, te računa za iznos na pripadajuće kamate.

"Dakle od apoteka je traženo da dostave specifikaciju recepata, koja ne sadrži ime, prezime, broj zdravstvenog kartona, šifru dijagnoze, niti bilo kojeg ličnog podatka osiguranika. Apoteci 'Novi Sad' je isporučeno ukupno 450 kutija leka u skladu sa dostavljenim obaveštenjem i to zaključno sa 1. novembrom 2016. godine. Lični podaci korisnika leka nisu bili predmet interesovanja u kompaniji, a ukoliko su u dokumentaciji dostavljene kopije recepata iste su nakon sravnjivanja podataka uništavane", navode u "Phoenix pharm" za 021.rs.

O ovom slučaju poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka Rodoljub Šabić nije dobio informacije. Međutim, ukoliko se navodi DRI ispostave kao tačni, odnosno mogući, onda će služba poverenika u postupku nadzora utvrditi sve okolnosti slučaja.

Društvo

strana 1 od 6557 idi na stranu