Nagrada za etiku i hrabrost za CINS i KRIK

Žiri novinarske nagrade "Dušan Bogavac" za etiku i hrabrost odlučio je da za 2017. godinu dobitnici budu CINS i KRIK.

Izvor: B92
Podeli
Ilustracija: Thinkstock
Ilustracija: Thinkstock

U najužem izboru za nagradu, pored CINS-a i KRIK-a, bila je i redakcija “Ozonpress”-a iz Čačka, koja poput redakcija “Kikindskih” i “Vranjskih” novina već godinama brani hrabro i etično novinarstvo u lokalnim medijima.

"Tokom proteklih godina i CINS i KRIK su bili novinarski svetionici u medijskom mraku Srbije. Svojim novinarskim istraživanjima KRIK i CINS su pred domaćom i međunarodnom javnošću reprezentovali hrabro, časno i profesionalno bavljenje žurnalističkim zanatom. Uprkos činjenici da su ovdašnjom medijskom scenom preovladali strah, konformizam i autocenzura, novinarke i novinari KRIK-a i CINS-a su iz meseca u mesec istraživali najdelikatnije novinarske teme i publikovali ih na scojim portalima. U tome ih nisu pokolebale niti sprečile pretnje, uvrede, ponižavanja, pa čak i provala u stan koleginice Dragane Pećo", navodi se u saopštenju.

Novinar Vukašin Obradović dobitnik je posebne zahvalnice za afirmaciju etike i hrabrosti u srpskom novinarstvu.

"Nakon dobijanja nagrade “Dušan Bogavac” 2003. godine, kao glavni urednik novina “Vranjskih”, Vukašin Obradović je potom, pre svega kao predsednik NUNS-a, dosledno nastavio sa afirmisanjem glavnih atributa nagrade: etika i hrabrost. Ove godine u konkurenciji za nagradu bili su i novinarka Tamara Grujić za originalan i human TV angažman “Sa Tamarom u akciji”, kao i novinar Miša Brkić za višegodišnje profesionalno tumačenje naše ekonomske situacije", dodaje se.

Žiri je radio u sastavu Sanja Kljajić, Branka Bogavac, Dušan Petričić, Slaviša Lekić i Filip Mladenović.

Ceremonija dodele novinarske nagrade "Dušan Bogavac" za etiku i hrabrost održaće se u utorak, 24. oktobra 2017. u 12 sati u Medija centru, Terazije br. 3.

Društvo

strana 1 od 6524 idi na stranu